Određen jednomjesečni pritvor načelniku Općine Stari Grad

Pritvor osumnjičenom Hadžibajriću predložen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžbajrić lišen je slobode u okviru akcije kodnog naziva “Start” (Fena)

Na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, Kantonalni sud u Sarajevo odredio je jednomjesečni pritvor načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću te zaposlenici ove općine Almi Destanović, saopćila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, javlja Fena.

Istovremeno, dodala je, Sud je donio rješenje o blokiranju novčanih sredstava i privremenu obustavu transakcija i to Ibrahimu Hadžibajriću 217.000 KM i 5.270 eura, dok je Almi Destanović blokirano 161.000 KM.

Pritvor osumnjičenom Hadžibajriću predložen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je Almi Destanović pritvor predložen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla ponoviti krivično djelo.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžbajrić lišen je slobode u okviru akcije kodnog naziva “Start”.

Pretres općinskih prostorija

Policija je jučer pretresala prostorije Općine Stari Grad prema naredbi Suda BiH i Kantonalnog suda u Sarajevu i u saradnji s EUROPOL-om, a pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo.

Pod istragom je više od deset fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima, a pretresi se vrše na najmanje 20 lokacija.

Aktivnosti se odnose na krivična djela organizovanog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja te primanje i davanje dara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada