Power: Normalizacija odnosa Srbije i Kosova može privući investitore

Administratorica USAID-a Samantha Power izjavila je u Beogradu da će napredovanje u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova stvoriti klimu za investicije.

Samantha Power je pohvalila pomoć Srbije narodu Ukrajine (EPA)

Administratorica Američke agencije za razvoj (USAID) Samantha Power izjavila je u Beogradu da će napredovanje u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova stvoriti klimu za investicije i pomoći objema privredama, ali i čitavom regionu, prenosi Beta.

“Kako normalizacija napreduje bit ćemo u poziciji da pomognemo objema stranama da oslobode još više svog ekonomskog potencijala. Na osnovnom nivou normalizacija će postati simbol globalnim tržištima da se sa izazovima izlazi na kraj. Olakšat će privatnom sektoru stvarajući klimu za investicije, a i čitavom regionu da postane snažan”, rekla je ona novinarima na konferenciji u Beogradu.

Pohvalila je posvećenost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dijalogu i dodala da SAD pruža jaku podršku.

Istakla je da posljednji put kada je bila u toj zemlji, devedesetih kao novinarka, niko nije mogao da zamisli da će odnosi SAD-a i Srbije ovoliko napredovati.

“Tada su bile sankcije, ratovi. Bilo je nezamislivo da Vlada SAD-a tokom 20 godina uloži 1,2 milijarde dolara i pokuša da ojača integraciju Srbije u zapadno društvo, a najprije da pomogne izgradnju civilnog društva, nezavisnost medija”, dodala je.

Posvećenost napretku

Power kaže da joj je ovog puta glavni utisak ostavila dinamika i živost mladih u Srbiji.

“Nismo još uvijek dostigli cilj kojem težimo, možda nismo čak ni zagrebali površinu toga koliko ovo partnerstvo može da naraste. Vidim dinamiku, živost mladih ljudi, drago mi je da čujem o investicijama SAD-a”, rekla je ona.

Veze SAD-a i Srbije su, dodala je, oduvijek postojale, a za nju kao direktoricu USAID-a motiv je i jačanje veza dvije vlade.

“Sve što SAD radi da podrži reforme u Srbiji je rad koji pomaže Srbiji da poboljša svoj položaj na putu kretanja ka EU, niko ne može da predvidi kada će reforme biti završene ili kada će postati članica, ali smo uvjereni da je Srbija na putu ka EU i da će naše investicije pomoći”, dodala je.

Osim što je cilj članstvo u EU, od reformi, naglasila je, srpsko društvo već sada ima dosta koristi.

Pohvalila je pomoć Srbije ukrajinskom narodu i dodala da u četvrtak putuje u Niš i na Kosovo.

Izvor: Agencije