Utvrđen konačni spisak birača za lokalne izbore na sjeveru Kosova

Na listi je 45.095 birača, što je za 1.345 više u odnosu na lokalne izbore 2021. godine; kosovski premijer Albin Kurti pozvao građane na sjeveru Kosova da izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike.

U opštini Sjeverna Mitrovica je ukupno 18.118 birača, u Leposaviću 13.318, Zubinom Potoku 6.661 i u Zvečanu 6.998 birača (Al Jazeera)

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) utvrdila je konačnu listu birača za vanredne izbore za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Na listi je 45.095 birača, što je za 1.345 više u odnosu na lokalne izbore 2021. godine, piše Beta.

U opštini Sjeverna Mitrovica je ukupno 18.118 birača, u Leposaviću 13.318, Zubinom Potoku 6.661 i u Zvečanu 6.998 birača.

Kosovski premijer Albin Kurti je na sjednici Skupštine, odgovarajući na zastupničko pitanje, pozvao građane na sjeveru Kosova da izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike.

“Svjesni smo da izbori tamo nisu isti kao u opštinama gdje većinu stanovništva čine Albanci, jer su opstrukcije Srbije veće, kako u pogledu medija, tako i u pogledu preostalih paralelnih struktura”, rekao je Kurti.

Rekao je da će institucije Kosova učiniti sve što je do njih da omoguće da se izbori održe u redu i miru.

Mediji: Bit će deset glasačkih mjesta, na prošlim izborima ih bilo 44

Centralna izborna komisija Kosova na jučerašnjoj sjednici nije uspjela utvrditi broj biračkih mjesta za vanredne izbore 23. aprila, ali mediji su, pozivajući se na svoje izvore, javili da se planira otvaranje deset glasačkih mjesta, piše Beta.

Prema koha.net, na osnovu preliminarnih preporuka opštinskih izbornih komisija, izbori će se moći organizovati u ukupno deset biračkih centara – sedam škola na lokalitetima uglavnom naseljenim Albancima i u dvorištima tri policijske stanice Zvečan, Leposavić i Sjeverna Mitrovica.

CIK je odlučio da se konačna odluka donese na narednoj sjednici.

“Razlog za odgađanje ovih tačaka za naredni sastanak je da se nakon procjene opštinskih izbornih komisija (OIK) u svakoj opštini dobije kompletan izvještaj koji će se rješavati u CIK-u, jer ga opštinske komisije nisu navrijeme pripremile”, rekao je šef Sekretarijata CIK-a Burim Ahmetaj.

Centralna izborna komisija prije 9. marta zvanično je počela predizborne aktivnosti prema operativnom planu za vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova, zakazane za 23. april.

Izbori su zakazani nakon što su Srbi sa sjevera u novembru prošle godine napustili kosovske institucije, uključujući opštine, Kosovsku vladu, Skupštinu, ali i opštinske izborne komisije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada