Pokrenut disciplinski postupak protiv sudije Suda BiH Branka Perića

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH donio je ovu odluku nakon što je, tokom izricanja presude u aferi ‘Respiratori’, Perić pročitao i svoje izdvojeno mišljenje.

Sudija Perić je u sudnici kazao da je svjestan da to nije praksa, ali da će, ipak, pročitati svoje izdvojeno mišljenje (Al Jazeera)

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine formirao je predmet protiv sudije Suda BiH Branka Perića, nakon što je jučer, tokom izricanja presude premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”, pročitao i svoje izdvojeno mišljenje.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, glasanje sudija u Sudskom vijeću je tajno te se izdvojeno mišljenje ne čita.

Sudija Perić je jučer u sudnici kazao da je svjestan da to nije praksa, ali da će ga, ipak, pročitati.

U izdvojenom mišljenju kazao je da tužioci nisu uspjeli dokazati da su se osuđeni udružili kako bi na kriminalan način nabavili respiratore.

Sudija Perić optužio je medije da su radili pritisak na sud, također i Američku ambasadu u BiH da je protežirala i nagrađivala tužioce u ovom predmetu.

Adamović: Nije smio pročitati izdvojeno mišljenje

Bivši sudija Suda BiH Vlado Adamović sinoć je u emisiji Kontekst Al Jazeere Balkans kazao da Branko Perić nije smio čitati izdvojeno mišljenje, da je riječ o profesionalnoj tajni izričito propisanoj zakonom, koja sudijama daje slobodu u vijećanju i glasanju.

“Jer je to iza zatvorenih vrata, mjesto gdje sudije koje vijećaju mogu potpuno slobodno iznositi svoja mišljenja da im uvjetno rečeno niko ništa ne može zamjeriti. Ne može ga proglasiti navijačkim. Bit je u tome da se donese odluka većinom ili jednoglasno i onda su sve sudije obavezne poštovati tu odluku na način da je predsjednik vijeća obrazlaže kao stav suda jer nema više individualnih stavova. Jer individualni stavovi su zapečaćeni”, rekao je Adamović.

Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćno je osudio premijera Federacije BiH Fadila Novalića za zloupotrebu položaja i kršenje zakona u procesu javne nabavke 100 kineskih respiratora u vrijeme pandemije korona virusa.

Uz njega, krivima su proglašni i bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić koji je nabavio respiratore.

Zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Milićević oslobođena je optužbi za nesavjestan rad u službi.

Izvor: Al Jazeera