Danas istječe rok za uspostavu Vlade Federacije BiH

Predsjednica Federacije Lidija Bradara potpisala je odluku o imenovanju Vlade koju bi predvodio SDP-ov Nermin Nikšić, međutim, Refik Lendo iz SDA to odbija učiniti.

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (Armin Durgut / PIXSELL)

Zakonski rok za uspostavu nove Vlade Federacije BiH istječe danas pa je zakazana sjednica Zastupničkog doma tog entitetskog parlamenta, na kojoj bi o tome trebalo raspravljati, ali ne znači da će predloženi kandidati za premijera i ministre biti potvrđeni.

Članovi kolegija Zastupničkog doma i predstavnici klubova parlamentarnih stranaka dogovorili su se da se sjednica svakako održi u četvrtak, s obzirom da 6. aprila istječe rok do kojeg bi morala biti potvrđena nova vlada, koju po ustavu imenuju predsjednica i dva potpredsjednika entiteta.

“Sjednica će biti održana, ali sada je teško kazati što će se na njoj dogoditi”, kazao je novinarima u Sarajevu Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika Stranke za BiH (SBiH), jedne od članica bošnjačko-građanskog bloka koji bi zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZBiH) trebao činiti novu vladu.

Predsjednica Federacije Lidija Bradara prošle je sedmice potpisala odluku o imenovanju vlade koju bi trebao predvoditi predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić.

Početkom ove sedmice svoj je potpis na tu odluku dao i potpredsjednik Federacije Igor Stojanović, ali drugi potpredsjednik Refik Lendo, iz Stranke demokratske akcije (SDA), to uporno odbija učiniti uz obrazloženje kako ne želi podržati vladu u kojoj nema ministara iz njegove stranke.

Intervencija Schmidta

Čelnik SDA Bakir Izetbegović kazao je u utorak kako sada “nema niti govora” da bi Lendo dao saglasnost za imenovanje vlade kako je predložila Bradara.

“Sada sam postao još tvrdoglaviji”, kazao je Izetbegović, pojašnjavajući kako je takvu odluku donio zbog toga što su njegovoj supruzi Sebiji oduzete naučne i akademske titule i što je Osman Mehmedagić, donedavni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), kažnjen američkim sankcijama.

Neizvjesno je hoće li visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt intervenisati kako bi deblokirao proces uspostave Vlade. On se o toj mogućnosti nije očitovao, a iz njegovog su ureda potvrdili samo kako se Schmidt u srijedu iza zatvorenih vrata sastao s čelnicima Federacije.

Sadašnju entitetsku vladu predvodi Fadil Novalić, kojeg je u srijedu Sud BiH osudio na četiri godine zatvora zbog sporne nabavke respiratora tokom pandemije.

Novalić, predstavnik SDA, na poziciji premijera je već punih osam godina i nema naznaka da bi nakon presude mogao podnijeti ostavku, jer za to nema zakonske obaveze s obzirom da osuda nije pravomoćna.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada