Otvoren Muzej Sarajeva pod opsadom

Gradonačelnica Benjamina Karić izjavila je da je zbog nekoliko razloga veoma važno da je Sarajevo dobilo ovakav muzej.

U Muzeju Sarajeva pod opsadom nalazi se na stotine raznih priča i predmeta koji podsjećaju na period opsade grada (Anadolija)

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine u srijedu je otvoren Muzej “Život u Sarajevu pod opsadom 1992-1995”, na dan početka opsade grada Sarajeva, odnosno na 31. godišnjicu početka najduže opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji ratovanja.

Otvaranju Muzeja prisustvovali su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica Bosanskih muzeja sjećanja Merisa Topalović, porodice žrtava i drugi građani Sarajeva, prenosi Anadolija.

Gradonačelnica je izjavila da je zbog nekoliko razloga veoma važno da je Sarajevo dobilo ovakav muzej.

“Konačno u našem Sarajevu imamo Muzej Sarajeva pod opsadom. Ovo je izuzetno važan projekat i čestitam ustanovi Bosanski muzeji sjećanja na ovom sjajnom projektu. Ovo je važno za grad Sarajevo, za sve mlade naraštaje koji dolaze, zato što znamo da se jedino istinom možemo boriti za bolju budućnost”, rekla je Karić.

‘Provodimo kultura sjećanja’

Topalović je istakla da se u Muzeju Sarajeva pod opsadom nalazi na stotine raznih priča i predmeta koji podsjećaju na period opsade Sarajeva.

“Mnogo je važno da postoji ovakva ustanova… Ovo je primjer da kulturu sjećanja provodimo svaki dan kroz naše muzeje.”

Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, okončana je 29. februara 1996. godine, a trajala je 1.425 dana.

Za to vrijeme je oko 350.000 stanovnika bilo izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika Vojske Republike Srpske, iz skoro svih vrsta naoružanja sa položaja smještenih na okolnim brdima.

Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva.

Izvor: Agencije