Borrell: Dogovor o nestalim dobar korak ka ispunjavanju obaveza Srbije i Kosova

Glavni pregovarači Srbije i Kosova su potvrdili tekst deklaracije o nestalim osobama, koji će biti zvanično usvojen tokom sastanka na najvišem političkom nivou kasnije u aprilu.

Josep Borrell: Evropska unija očekuje od obje strane da poštuju sve preuzete obaveze iz sporazuma (Reuters)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sugurnost Josep Borrell ocijenio je u srijedu da je sporazum Srbije i Kosova o tekstu deklaracije o nestalim osobama dobar prvi korak ka ispunjavanju obaveza prema sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovom aneksu.

“Sporazum koji su postigli o tekstu deklaracije o nestalim osobama tokom jučerašnjeg [utorak] sastanka glavnih pregovarača je prvi korak. Mi ćemo ga potvrditi na nivou lidera na sljedećem sastanku na visokom nivou, koji ću ja zakazati”, objavio je on na Twitteru, prenosi Beta.

Borrell je naveo da EU očekuje od obje strane da poštuju sve preuzete obaveze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i njegovog aneksa i da ih što prije počnu primjenjivati.

“Strane moraju izbjegavati svaku eskalaciju. Prebacivanje njihovih obaveza u njihov evropski put je u toku”, napisao je Borrell.

Provođenje sporazuma iz Ohrida

Glavni pregovarači Srbije i Kosova, Petar Petković i Besnik Bislimi, sastali su se u utorak u Briselu s specijalnim predstavnikom EU za dijalog  Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom u okviru nastavka dijaloga na tehničkom nivou, kako bi razgovarali o provođenju sporazuma iz Ohrida od 18. marta.

Nakon satanka kazali su da su potvrdili tekst deklaracije o nestalim osobama, koji će biti zvanično usvojen tokom sastanka na najvišem političkom nivou, koji bi trebao biti održan u aprilu.

Sporazumom iz Ohrida od 18. marta dogovoreno je provođenje sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa koji su Srbija i Kosovo postigli 27. februara u Briselu.

Izvor: Agencije