Nalog inspekcije za poništavanje diplome doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović

Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove kaže da Izetbegović nije obavila sve ispitne obaveze tokom studija pa time nije ispunila ni uvjet za stjecanje stručnog zvanja.

Sebija Izetbegović najavila je kako će tužiti sve one koje smatra odgovornim za oduzimanje titula i zvanja (Armin Durgut / PIXSELL)

Sebiji Izetbegović, utjecajnoj supruzi lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, bit će oduzeto i zvanje doktora medicinskih nauka nakon što joj je ranije poništen magisterij, odluka je Uprave za inspekcijske poslove Sarajevskog kantona.

Iz te su uprave, u saopćenju objavljenom u utorak, potvrdili kako su donijeli odluku kojom su Senat Univerziteta u Sarajevu obavezali da Izetbegović ponište diplomu jer su na temelju inspekcijske kontrole utvrdili kako ona nije obavila sve ispitne obaveze tokom studija pa time nije ispunila ni uvjet za stjecanje stručnog zvanja.

Senatu je ostavljen rok od 15 dana za donošenje formalne odluke o čijoj provedbi trebaju izvijestiti inspekciju.

Senat Sarajevskog univerziteta u martu je Sebiji Izetbegović oduzeo magistarsko zvanje nakon što je utvrđeno da na Medicinskom fakultetu u Sarajevu nema vjerodostojne dokumentacije kojom bi se potvrdilo da je ona položila sve ispite na postdiplomskom studiju, što je bio i uvjet za prijavu, odnosno odbranu magistarske radnje.

Izetbegović odbacuje kritike

Izetbegović je tvrdila kako je sporne ispite položila na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je postdiplomski studij upisala 1993, no ni tamo nisu pronađene njene prijave ispita.

Nakon oduzimanja magisterija Senat joj je prošle sedmice poništio i status redovne profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, koji je stekla 2014. godine.

Ostala joj je pozicija direktorice Kliničkog centra u Sarajevu, gdje joj mandat traje do septembra, no sada više nema zakonskih pretpostavki da ona ostane na toj dužnosti jer nema ni znanstveno niti akademsko zvanje koje je propisano pravilnikom te ustanove kao uvjet za imenovanje, piše Hina.

Sebija Izetbegović najavila je kako će tužiti sve one koje smatra odgovornim za oduzimanje titula i zvanja te insistira na tvrdnji da ih je stekla potpuno zakonito, a u nepostojanju dokumentacije kojom bi se to dokazalo vidi politički motiviranu urotu.

Izvor: Agencije