Grlić Radman očekuje nastavak crnogorskog puta u EU

Posljednje pregovaračko poglavlje s Evropskom unijom Crna Gora je otvorila još u vrijeme hrvatskog predsjedavanja Unijom, u prvoj polovici 2020. godine.

Gordan Grlić Radman: Nastavak evropskog puta je u interesu Crne Gore (EPA)

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman očekuje da će se novi predsjednik Crne GoreJakov Milatović, pošto obećava ulazak ove države u Evropsku uniju u petogodišnjem mandatu, još snažnije založiti za evropski put Crne Gore.

Šef hrvatske diplomatije je rekao da su predsjednički izbori u Crnoj Gori protekli mirno te da će se sad vidjeti hoće li novi predsjednik ispuniti predizborna obećanja.

“Očekujemo da Crna Gora nastavi proeuropski put“, kaiao je Grlić Radman i dodao da je Hrvatska oduvijek podržavala nezavisnost i suverenitet te zemlje, prenosi Hina.

“Očekujemo od novog predsjednika da se još snažnije založi za nastavak pregovora s EU-om, jer se dvije godine nije ništa napravilo po tom pitanju.”

‘Dvije godine evropskog zastoja’

Posljednje pregovaračko poglavlje Crna Gora je otvorila još u vrijeme hrvatskog predsjedavanja EU-om, u prvoj polovici 2020. godine.

Grlić Radman je zaključio da nastavak evropskog puta, za koji se Crna Gora opredijelila, očekuje i međunarodna zajednica.

“To je u interesu te zemlje”, kazao je.

Milatović, kandidat Pokreta Evropa sad (PES), u nedjelju je, u drugom krugu predsjedničkih izbora, pobijedio dosadašnjeg predsjednika Crne Gore i čelnika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Milatović je u prvom obraćanju nakon pobjede obećao da će uvesti Crnu Goru u EU u vrijeme svog mandata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada