Bećirović o odlukama OHR-a: Ostajem dosljedan i ne podržavam jednokratna rješenja

‘U svojim ranijim izjavama jasno sam naglašavao da se protivim bilo kakvim privremenim rješenjima kojima bi se ispunjavali maksimalistički zahtjevi pojedinih monoetničkih stranaka’, kaže Bećirović.

Bećirović Ističe da građani Bosne i Hercegovine, zaslužuju da se izbor vlasti vrši u skladu sa dugoročnim ustavnim načelima vladavine prava i pravne sigurnosti (Armin Durgut/PIXSELL)

Povodom najnovijih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da ostaje dosljedan i ne podržava jednokratna rješenja, prenosi Anadolija.

“Prema Ustavu BiH članovi Predsjedništva BiH nisu nadležni za entitetska pitanja i izbor entitetskih organa vlasti. Ipak, to ne znači da članovi Predsjedništva BiH ne mogu imati stav i o ovim pitanjima. Moji stavovi su bili i ostali dosljedni, principijelni i jasni. U svojim ranijim izjavama jasno sam naglašavao da se protivim bilo kakvim privremenim rješenjima kojima bi se ispunjavali maksimalistički zahtjevi pojedinih monoetničkih stranaka. Zbog toga sam krajem marta ove godine jasno rekao da su nedopustive jednokratne intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta. Isti stav imam i nakon najnovijih odluka visokog predstavnika od 27. aprila .2023. godine”, navodi Bećirović.

Naglašava da kao član Predsjedništva BiH ne odustaje od borbe za ravnopravnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine.

“Položio sam zakletvu da ću savjesno obavljati dužnost koja mi je povjerena, kao i da ću štititi ljudska prava svih građana i naroda. ‘Odlukom kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine’ visoki predstavnik nije uspostavio jednake standarde u bh. entitetu FBiH. Nažalost, donesena Odluka, kao pojedinačni pravni akt, sadrži privremeno rješenje koje omogućava formiranje Vlade bh. entiteta FBiH, ali ne garantira ravnopravnost svih građana i naroda”, navodi Bećirović.

‘Norme ne smiju odstupati od temeljnih ljudskih prava’

Ističe da građani Bosne i Hercegovine, zaslužuju da se izbor vlasti vrši u skladu sa dugoročnim ustavnim načelima vladavine prava i pravne sigurnosti. Normativna rješenja kojima se reguliše pitanje izbora i imenovanja nosilaca najviših državnih organa vlasti, jednako kao i norme kojima se uređuje proces odlučivanja, ne smiju odstupati od temeljnih ljudskih prava i odredaba koje su na snazi u savremenim demokratskim državama, smatra on.

“Svaki građanin Bosne i Hercegovine treba da ima pravo i mogućnost da bez ikakvih razlika i bez nerazumnih ograničenja sudjeluje u vođenju javnih poslova, direktno ili preko slobodno izabranih zastupnika, te pravo da bira i bude biran pravedno provedenim izborima sa općim i jednakim pravom glasa i tajnim glasanjem, koji osiguravaju slobodno izražavanje volje birača. U demokratskim državama građani imaju pristup javnim službama svoje zemlje uz opće uslove jednakosti”, rekao je Bećirović.

Imajući u vidu navedeno, dodaje, treba naglasiti da je teško realizirati strateške ciljeve Bosne i Hercegovine (članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u) bez poštivanja standarda koja važe u tim organizacijama.

Bećirović podsjeća da su nadležni državni organi Bosne i Hercegovine jednoglasno usvojili strateške ciljeve i obaveza je izabranih zvaničnika da rade na njihovoj realizaciji.

Ističe da vladavina prava i poštivanje kontinuiteta donesenih odluka predstavlja temeljni preduslov za stabilnost i razvoj.

Izvor: Agencije