HNS BiH nezadovoljan odlukama visokog predstavnika

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine nezadovoljan je što je došlo do još jednog nametanja odluka Chrtistiana Schmidta te zahtijeva hitne izmjene izbornog zakonodavstva.

Christian Schmidt iskoristio je bonska ovlaštenja i nametnuo odluke koje se odnose na deblokadu formiranja nove vlade entiteta Federacija BiH (Al Jazeera)

Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine izrazio je nezadovoljstvo zbog činjenice da je došlo do još jednog nametanja odluka visokoga predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercefgovini, koje u jednom dijelu degradira odluku od 2. oktobra 2022. godine te zahtijeva brze izmjene izbornog zakonodavstva i usvajanje ograničenih izmjena Ustava entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

“Iako nametnuta odluka u dijelu koja predmnijeva izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine nije trajnoga karaktera, potrebno je bez odlaganja pokrenuti proces razgovora o izmjenama i dopunama Ustava i Izbornoga zakona [Bosne i Hercegovine], kako bi došlo do domaćih i najoptimalnijih rješenja i implementacije odluke Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine u predmetu Ljubić, kao i svih presuda Europskoga suda za ljudska prava, što je, također, dio potpisanih međustranačkih sporazuma”, saopćeno je iz HNS-a BiH, prenosi Fena.

HNS BiH je osudio i ponašanje “radikalnih bošnjačkih aktera”, koji su “neodgovornim izigravanjem preuzetih obveza onemogućili unutarnji dogovor”.

Poziv na izmjenu izbornog zakonodavstva

“Svjesno i namjerno kršenje potpisanih političkih sporazuma od strane radikalnih bošnjačkih aktera je dovelo do još jedne nedemokratske intervencije međunarodne zajednice.”

“HNS BiH zahtijeva žurnu izmjenu izbornog zakonodavstva i usvajanje ograničenih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine, kako bi se u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Domu naroda [Parlamenta] Federacije Bosne i Hercegovine birali legitimni politički predstavnici konstitutivnih naroda, sukladno temeljnim načelima Dejtonskoga sporazuma”, piše u saopćenju HNS-a BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristio je bonska ovlaštenja i u četvrtak nametnuo odluke koje se odnose na deblokadu formiranja nove vlade Federacije Bosne i Hercegovine

Tekst odluke pročitajte ovdje.

Izvor: Agencije