EU: Vučić i Kurti potvrdili dolazak u Brisel 2. maja

Na sastanku u utorak će u sjedištu Evropske unije biti riječi o primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Na sastanku će se razgovarati o nestalim licima i zajednici srpskih opština

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti potvrdili su dolazak na novu rundu briselskog dijaloga 2. maja, saopćila je  u petak Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Zajednički sastanak Vučića, Kurtija, šefa evropske diplomatije Josepa Borrella i specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka počet će u utorak u 18:00 sati.

Na sastanku će biti riječi o primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojoj su Vučić i Kurti postigli saglasnost 18. marta u Ohridu.

Od strana se, kako je ranije najavio Lajčak, očekuje da usvoje deklaraciju o nestalim licima, koja će biti prva tačka dnevnog reda.

Potom će uslijediti predstavljanje i rasprava o prvom nacrtu statuta asocijacije / zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, navodi EEAS, prenosi Beta.

Stano: Ne spekuliramo o ‘šta ako’ pitanjima

Strane će, kako se navodi, imati priliku razgovarati i o aktuelnim političkim pitanjima, a po završetku sastanka Borrell će se obratiti javnosti.

Glasnogovornik EU-a Peter Stano je u petak izjavio da EU, kao posrednik, pokušava pomoći Kosovu i Srbiji da postignu napredak u dijalogu, da ispune svoje obaveze i da ne spekuliraju o “šta ako” pitanjima.

“Unija, kao posrednik, pokušava pomoći objema stranama na postignu napredak, da idu naprijed u procesu dijaloga i da ispune svoje obaveze. Zajednica srpskih opština je nešto što je već dogovoreno i treba biti realizirano, kao i brojne stvari koje su dogovorene trebaju biti ispunjene. Mi idemo naprijed, radimo sve što možemo da pomognemo objema stranama da naprave neophodan napredak ka provedbi [sporazuma]”, rekao je on na konferenciji za novinari u Briselu.

Stano je dodao da EU ne spekulira o “šta ako” pitanjima, odgovarajući na upit novinara da li će biti novih sastanaka i rokova u slučaju da ne bude napretka po pitanju formiranja ZSO-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada