Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravlja o Kosovu

Izvještaj generalnog sekretara UN-a ocjenjuje da novi okvir dijaloga Kosova i Srbije ima potencijal da unaprijedi proces normalizacije ka postizanju dugoročnih rješenja.

Sve strane trebaju biti suzdržane i osigurati da svi sporovi budu rješavani mirno i kroz dijalog, kaže Antonio Guterres (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljat će u četvrtak u New Yorku o novom, šestomjesečnom izvještaju generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa o radu Misije UN-a na Kosovu (UNMIK).

Na sjednici, kojom će predsjedavati Rusija, od 21:00 po srednjoevropskom vremenu, Srbiju i Kosovo će predstavljati ministri vanjskih poslova, Ivica Dačić i Donika Gervalla Schwarz.

U izvještaju za period od 16. septembra 2022. do 18. marta 2023. godine Guterres je pozdravio sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i njegov aneks o provođenju, o kojima su lideri dvije strane nedavno postigli dogovor.

Guterres je u izvještaju, koji će na sjednici predstaviti šefica UNMIK-a Caroline Ziadeh, ocijenio da novi okvir dijaloga ima potencijal da unaprijedi proces ka postizanju dugoročnih rješenja.

Naveo je da će konstruktivan angažman na sveobuhvatnoj primjeni sporazuma biti neophodan za očuvanje stabilnosti i sprečavanje obnove tenzija i sukoba.

‘Povećan rizik od nasilja’

“Strane su se potpuno obavezale da će poštovati sve članove sporazuma i ispuniti sve obaveze na svrsishodan način i u dobroj vjeri. Ovo je utoliko važnije jer su dešavanja tokom posmatranog perioda dovela tenzije do nivoa krize, rezultirajući nazadovanjem od početka procesa dijaloga 2011. godine”, napisao je Guterres, prenosi Beta.

Dodao je da su “pojačana i zapaljiva retorika na svim stranama, postavljanje barikada na putevima, višestruki sigurnosni incidenti i protesti na sjeveru Kosova povećali rizik od nasilja”.

“Incidenti etničke prirode, upotreba vatrenog oružja i povrede – i među civilima, i među pripadnicima policije Kosova – kao i očigledno targetiranje novinara i međunarodnih sigurnosnih aktera bili su posebno zabrinjavajući. Sve strane trebaju biti suzdržane i osigurati da svi sporovi budu rješavani mirno i kroz dijalog, a ne uz eskalaciju”, napisao je Guterres.

U izvještaju, koji ne obuhvata prošlosedmične lokalne izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova, Guterres je naveo da je daljnjii napredak u dijalogu Srbije i Kosova “ključan za stvaranje uslova za povratak predstavnika kosovskih Srba u institucije Kosova”.

Izvor: Agencije