Ustavni sud BiH oštro osudio neustavno djelovanje Narodne skupštine RS

Ustavni sud BiH oštro je osudio aktuelno neustavno djelovanje NSRS-a, koje smatra i veoma ozbiljnim pritiskom na njegov rad.

Samo Ustavni sud BiH može donositi propise i opće akte koji se tiču njegovog rada i njegove uloge utvrđene Ustavom BiH, navodi se u saopštenju (Anadolija)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine oštro je osudio aktuelno neustavno djelovanje Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), koje smatra i veoma ozbiljnim pritiskom na samostalnost i nezavisnost tog suda.

To je osnovna poruka iz saopćenja za javnost Ustavnog suda BiH objavljenog na službenoj stranici danas, nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u srijedu zaključke kojima između ostalog osporava rad tog suda te poziva na potpuno nepoštovanje njegovih konačnih i obavezujućih odluka te poziva na blokadu rada i ostavku sudije/potpredsjednika tog suda Zlatka M. Kneževića.

“Podsjećamo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utemeljen članom VI Ustava Bosne i Hercegovine kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom Bosne i Hercegovine i instrumentima Aneksa I Ustava. Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije dio ni zakonodavne ni izvršne ni redovne sudske vlasti nego je Ustavom Bosne i Hercegovine pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast koja na osnovu Ustava djeluje kao korektivni faktor za ostala tri segmenta vlasti i kao takav nije im dužan polagati račune. Samo Ustavni sud Bosne i Hercegovine može donositi propise i opće akte koji se tiču njegovog rada i njegove uloge utvrđene Ustavom Bosne i Hercegovine. Iz svega ovoga proizlazi da Ustavni sud BiH u ustavnopravnom sistemu Bosne i Hercegovine uživa potpunu samostalnost i nezavisnost od bilo koje grane vlasti, a što mu je dao isključivo Ustav Bosne i Hercegovine. Slijedeći navedeno, ističemo da NSRS za takvo djelovanje nema bilo kakvo uporište u Ustavu Bosne i Hercegovine. Dakle, nema osnova niti u jednoj odredbi Ustava Bosne i Hercegovine, pa ni entiteta, niti bilo kojeg zakona u Bosni i Hercegovini, koja omogućava zakonodavnim tijelima entiteta da se upliću u rad i nadležnost Ustavnog suda BiH, uključujući i opoziv sudija Ustavnog suda”, navedeno je u saopćenju.

Vršenje dužnosti

Povodom poziva Narodne skupštine Republike Srpske da sudija Zlatko M. Knežević podnese ostavku, Ustavni sud podsjeća da svaki njegov član, prije preuzimanja dužnosti daje svečanu izjavu kojom se obavezuje da će se u vršenju dužnosti sudije Ustavnog suda BiH pridržavati Ustava i zakona Bosne i Hercegovine i da će dužnost sudije vršiti savjesno i nepristrasno, i to isključivo u ličnom svojstvu.

Ustavni sud BiH podržava sav dosadašnji rad i profesionalizam u radu sudije i potpredsjednika Kneževića i u potpunosti ga podržava u ovim, za njega teškim izazovima i pritiscima kojima je neosnovano izložen.

“Ovdje se nesporno radi o svojevrsnom političkom utjecaju i pritisku na člana Ustavnog suda, što je u potpunosti neprihvatljivo i u suprotnosti sa Ustavom BiH i njegovim načelima. Navedeno djelovanje u svakom smislu utječe na pravnu sigurnost i podrivanje vladavine prava koja je osnovni temelj svakog demokratskog društva, kojem teži i Bosna i Hercegovina na svom putu ka Evropskoj uniji.”

“Na kraju, želimo obavijestiti javnost da je potpredsjednik Knežević trenutno na opravdanom odsustvu/bolovanju. Iz navedenih razloga, Ustavni sud BiH u tim okolnostima nije u mogućnosti zakazati i održati planiranu plenarnu sjednicu krajem maja. Ustavni sud BiH  nastavlja rad u skladu s Pravilima Ustavnog suda BiH”, poručuju u saopćenju, čija je potpisnica Valerija Galić, predsjednica tog suda.

Izvor: Agencije