Reakcije na odluku Christiana Schmidta

Iz Ambasade SAD-a u BiH naveli su da je žalosno što je Schmidt morao reagovati.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt iskoristio je bonska ovlaštenja i nametnuo odluke koje se odnose na deblokadu formiranja Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH (Al Jazeera)

Nakon niza odluka koje je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio u cilju deblokiranja procesa formiranja vlasti u Federaciji BiH, uslijedile su brojne reakcije.

Iz Ambasade SAD-a u BiH naveli su da je žalosno što je Schmidt morao reagovati.

“Neuspjeh političkih stranaka da se odazovu pozivu visokog predstavnika od 7. aprila i postignu konsenzus i formiraju vladu u FBiH nije ostavio visokom predstavniku drugu opciju osim da djeluje. Žalosno je što je visoki predstavnik morao intervenisati kako bi osigurao uspjeh osnovnog demokratskog procesa, međutim, jasno je da bi još jedno razdoblje vlade u tehničkom mandatu bilo štetno i destabilizirajuće ne samo za Federaciju BiH, već i za cijelu BiH”, naveli su.

Dodali su da pozdravljaju poziv Schmidta da se u narednom periodu razgovara o ustavnim reformama.

“Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine. Bosni i Hercegovini je potrebna funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji kako bi se krenulo prema euroatlantskim integracijama. Pravi patriotizam ogleda se u stvaranju bolje budućnosti za sve građane”, zaključili su.

Schmidtovu odluku pozdravio je i predsjednik SDP-a i kandidat za premijera Nermin Nikšić, navodeći da je riječ o “sistemskom, trajnom rješenju”.

“Nažalost, sve dok je više domaćih političara koji su posvećeni politikanstvu umjesto da radimo na iznalaženju kvalitetnih rješenja, postoji potreba za intervencijama Visokog predstavnika. Radi se o rješenju koje su priželjkivale i javno zagovarale sve dobronamjerne političke opcije”, napisao je Nikšić na Facebooku.

“Uvođenje sankcija za korupciju izabranih dužnosnika i izigravanje volje birača, što je glavni razlog kontinuirane blokade formiranja vlasti, također je značajan iskorak u pozitivnom smjeru. Nadam se da će ubuduće biti dovoljno mudrosti među domaćim političkim činiteljima da sami pronalazimo rješenja za sistemske probleme”, dodao je.

Na kraju je istakao da je bilo dosta “populizma i blokada”, dodajući da je “vrijeme da se krene sa radom i reformama”.

Naša stranka i NiP pozdravljaju Schmidtovu odluku

Iz Naše stranke navode da je odluka visokog predstavnika o formiranju Vlade FBiH, nakon što je taj proces već šest godina blokiran, “dobro došla za građanke i građane da dobiju vlast i da se procesi koji mogu dovesti do povećanja kvalitete života pokrenu s mrtve tačke”.

Dodaju da je dobro što se u odluci predviđa mogućnost prijevremenih izbora kojima će biti onemogućena bilo čija uzurpacija vlasti i blokade.

“Odluku OHR-a ćemo poštovati na šta pozivamo i sve ostale političke stranke. To smo dužni prema ustavnim i zakonskim propisima, ali i prema nalozima političke etike jer, činjenica je, nametanja dolaze kad pokažemo nesposobnost da sami, u skladu s najboljim političkim standardima i načelima kompromisa, odlučujemo o sebi. Shodno tome poštujemo odluke za čije su donošenje zaduženi drugi kad takvu političku nezrelost pokažemo”, naveli su iz Naše stranke.

Podršku Schmidtovim odlukama uputili su i iz Naroda i pravde, ističući da su na ovaj način “onemogućene dalje blokade pri formiranju Vlade Federacije BiH čime će biti okončana situacija u kojoj su sami građani Federacije BiH bili taoci neodgovornih politika koje su nastojale vlast zadržati po svaku cijenu”.

“Nametnuta rješenja vidimo kao dugoročan i održiv alat ne samo za sadašnju blokadu. Radi se o trajnim rješenjima kojima se važnost Doma naroda Parlamenta FBiH degradira u korist Predstavničkog doma, odnosno građanski princip znatno ojačava u odnosu na etnički”, naveli su.

Istakli su svoju opredijeljenost za pregovore i naglasili njihovu važnost jer su, kako navode, “neodgovorni pojedinici i stranke ranije odbijali i neka bolja rješenja insistirajući na nerealnim i maksimalističkim zahtjevima.”

Podsjetili su da se aktuelna Vlada Federacije BiH duže od pet godina nalazi u tehničkom mandatu, a sve to vrijeme nema osiguranu parlamentarnu većinu i demokratski legitimitet te radi bez troje ministara.

“Sve ovo dovelo je same građane Federacije Bosne i Hercegovine u poziciju talaca neodgovornih politika pojedinaca i pojedinih stranaka. Imenovanje nove Vlade Federacije BiH koja će imati podršku većine zastupnika i u Zastupničkom domu i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ključni je izazov u jačanju institucija i obnovi demokratskog legitimiteta vlasti”, zaključuju iz Naroda i pravde.

DF i SDA odbacili i osudili Schmidtovu odluku

Demokratska fronta je odbacila i najoštrije osudila posljednju odluku Visokog predstavnika u BiH.

“Potpuno je jasno da se radi o brutalnom napadu na ustavni poredak od strane stranca u našoj državi na poziciji Visokog predstavnika, a sa ciljem nametanja izbornih pravila u interesu HDZ-a BiH, te sa ciljem formiranja vlasti okupacionog kakatera koju bi pored HDZ-a činile stranke okupljene oko Čovića, u prvom redu SDP, NiP i NS.

Navode kako smatraju da “svako ko prihvati formirati vlast po ovim nametnutim, antiustavnim i nedemokratskim pravilima vrši direktan ‘zločin’ protiv države i građana”.

“Prihvatiti obnašanje vlasti na okupacionoj osnovi protivno je volji građana, a u interesu stranog faktora i političkih centara iz susjedstva”, poručili su.

Iz SDA su poručili kako odluka Christiana Schmidta da nametne privremenu odluku predstavlja “skandalozna suspenzija Ustava Federacije i svih demokratskih načela, na šta niko, pa ni visoki predstavnik nema pravo”.

“Namjera da se iz pojedinih ambasada i OHR-a oktroira neustavna Vlada Federacije, pri čemu će se u potpunosti zaobići potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda i većinska volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ponižavajući je presedan, čije posljedice niko ne može predvidjeti. Osim potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i Kluba Bošnjaka, ignoriše se i ubjedljiva većinska volja probosanskih stranaka koje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imaju najmanje 47 zastupnika”, saopćili su.

Ističu kako se novom odlukom izlazi u susret HDZ-u.

“Novom nametnutom odlukom ponovo se izlazi u susret HDZ-u, kojem se na ovakav način želi omogućiti da oktroiranu Vladu formira sa manjinskom grupom političkih kolaboracionista iz Trojke, koja ima 28 zastupnika i nekolicinu kupljenih ruku”, naveli su.

Na kraju su uputili poruku visokom predstavniku.

“Od Christiana Schmidta zahtijevamo da bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti objasni da li je i njegova odluka ponovo dogovorena sa premijerom Hrvatske vlade, i je li bazirana na ‘kršćanskim vrijednostima i osnovama’ – kako je o tome govorio mađarski ministar vanjskih poslova – odnosno da li većinsku volju Bošnjaka poništava zbog toga što su većinom muslimani”, zaključili su iz SDA.

Izvor: Agencije