EP zabrinut zbog imenovanja Vulina na čelo BIA-e

Odbor za vanjske poslove usvojio je izvještaj o Srbiji izvjestitelja Evropskog parlamenta za tu zemlju Vladimira Bilčika te izrazio žaljenje što Srbija nije uvela sankcije Rusij.

Evropski parlament
Evropski parlament je zabrinut imenovanjem Alekandra Vulina na čelo Bezbednosno-informativne agencije (EPA)

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je izvještaj o Srbiji izvjestitelja EP-a za tu zemlju Vladimira Bilčika, ali je izrazio žaljenje što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i zabrinutost zbog imenovanja Aleksandra Vulina na čelo Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Tako se Srbiju podsjeća da se, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, mora pridržavati načela i politike EU-a, prenosi Fena.

“Usklađivanje s ratnohuškačkim autokratskim režimom je neprihvatljivo”, piše u usvojenom izvještaju te se “osuđuju bliski odnosi Srbije s Rusijom”.

Bilčik je nakon glasanja rekao da su globalni događaji u 2022. godini redefinirali duh dokumenta te dodao da, u principijelnom pristupu prema Rusiji, Srbija ostaje jedina zemlja koja se nije uskladila s vanjskom politikom EU-a po pitanju sankcija.

“Utjecaj Rusije ostaje problem u Srbiji, a moj izvještaj spominje više primjera kada i zašto to ostaje tako”, kazao je Bilčik.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić do sada se oglušio na višestruke pozive da uskladi vanjsku politiku s onom EU-a i uvede sankcije Rusiji.

 

Takvu odluku pravda bliskim odnosima i ovisnošću o ruskim energentima, ali priznao je da će u jednom trenutku morati pristati na međunarodne zahtjeve.

Desno krilo na srbijanskoj političkoj sceni i ultranacionalisti Vučića optužuju da će pristati na uvođenje sankcija Rusiji i tako “ispuniti i taj zahtjev Zapada” te da će pristati na “politiku ucjena koje će slijediti jedna za drugom” i u pogledu prihvatanja evropskog plana za Kosovo, kojim se sugerira uzajamno priznanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Poseban odlomak u izvještaju se odnosi na imenovanje Vulina na čelu BIA-e, zbog njegove naklonjenosti Rusiji.

“Evropski parlament je zabrinut zbog imenovanja direktora BIA-a), koji je poznat po anti-EU i prokremljskoj retorici”, ističe se u izvještaju.

U izvještaju se Srbija i Kosovo pozivaju na primjenu svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga, uključujući zajednicu srpskih opština (ZSO) te se izražava zabrinutost zbog tenzija na sjeveru Kosova.

Radio Slobodna Evropa (RSE) podsjeća kako će, nakon usvajanja u Vanjskopolitičkom komitetu, izvještaj biti izglasan na plenarnoj sjednici u maju, kada dobija verziju rezolucije EP-a.

Izvor: Agencije