Preminuo akademik Senahid Halilović, autor Pravopisa bosanskoga jezika

Prvu knjigu ‘Bosanski jezik’, u kojoj je progovoreno o posebnostima bosanskog jezika kao ravnopravnog idioma hrvatskom i srpskom jeziku, Senahid Halilović objavio je 1991. godine.

Akademik Senahid Halilović [Slavistički komitet BiH]

Preminuo je Senahid Halilović, autor Pravopisa bosanskoga jezika, saopćio je Slavistički komitet BiH.

Akademik Halilović diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Prvu knjigu Bosanski jezik u kojoj je progovoreno o posebnostima bosanskog jezika kao ravnopravnog idioma hrvatskom i srpskom jeziku objavio je 1991. godine.

“Nakon te knjige, koja je srušila barijere na putu afirmacije bosanskog jezika i nakon početka rata, Halilović pristupa izradi kapitalnog djela Pravopisa bosanskoga jezika. Iako rađen u teškim uslovima u ratnom Sarajevu i bez podrške adekvatnog tima, pravopis objavljen 1996. postaje temelj standardizacije bosanskog jezika”, objavio je Slavistički komitet BiH, prenosi Fena.

U godinama koje slijede, kako su istali iz Komiteta, Halilović nastavlja s presudnim doprinosom standardizaciji bosanskog jezika, prvo kao koautor Gramatike bosanskoga jezika, a zatim i Rječnika bosanskoga jezika.

Standardizacija bosanskog jezika

“Konačno, doprinos standardizaciji bosanskog jezika Halilović zaokružuje 2017. godine drugim izdanjem Pravopisa bosanskoga jezika, koje je objavljeno i kao besplatna mobilna aplikacija koju je preuzelo preko 30.000 ljudi”.

Halilović je karijeru započeo na Institutu za jezik u Sarajevu, da bi zatim na Filozofskom fakultetu u Sarajevu proveo 30 godina.

Pod rukovodstvom akademika Halilovića u Slavističkom komitetu objavljeno je nekoliko desetina knjiga, među kojima se ističe Bosanskohercegovački lingvistički atlas.

Akademik Senahid Halilović objavio je 18 knjiga štampanih u više od 100.000 primjeraka, te više od 100 naučnih i stručnih radova. Član Akademije nauka i umjetnosti BiH postao je 2019. godine.

Izvor: Agencije