Srbija: Odbijen prijedlog za uvođenje sankcija Rusiji

Članovi Odbora za spoljne poslove, poslije višesatne rasprave, nisu usvojili prijedlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji.

Članovi Odbora nisu prihvatili ni prijedloge koji su se odnosili na upotrebu sankcija u spoljnoj politici Srbije (EPA)

Članovi Odbora za spoljne poslove, poslije višesatne rasprave, nisu usvojili prijedlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji koju je predložio predsjednik tog odbora Borko Stefanović, prenosi Tanjug.

Članovi Odbora nisu prihvatili ni prijedloge koji su se odnosili na upotrebu sankcija u spoljnoj politici Srbije.

Za Prijedlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU-a u vidu restriktivnih mjera prema Rusiji koji je podnio zastupnik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, od 15 prisutnih, jedan zastupnik je bio za, tri su bila protiv, a nije glasalo njih 11.

Stefanović je rekao da su sankcije protiv Rusije neophodne zato što je, kako tvrdi, vitalni i državni interes Srbije ugrožen time što postoji realna opasnost da se nastavi stagnacija u ulaganju, te da se ugroze radna mjesta i BDP.

Stefanović je siguran i da bi Srbija dobila “bar delimično bolji evropski plan za rešavanje pitanja Kosova” da je uvela sankcije protiv Rusije.

Ponovljeni poznati stavovi

Predsjednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović obrazložio je preporuke Vladi Srbije o novoj spoljnoj politici, a zastupnik Srpske stranke Zavetnici Nikola Dragićević predstavio je Prijedlog rezolucije o zabrani korištenja jednostranih sankcija kao instrumenta spoljne politike.

Nijedan od ovih prijedloga, uključujući i prijedlog da se oformi “srpski mini šengen” nije “prošao” na odboru.

Političke stranke, odnosno poslaničke grupe koje su učestvovale u radu odbora, između ostalih, SNS, SPS, Srpski pokret Dveri, koalicija NADA, Srpska stranka Zavetnici, Moramo-zajedno, PSG,  su ponovile poznate stavove u pogledu uvođenja sankcija protiv Ruske federacije.

Izvor: Agencije