Lajčak: U Briselu glavne teme prvi nacrt ZSO-a i nestali

Na sastanku 2. maja, na kojem će učestvovati Aleksandar Vučić i Albin Kurti, glavne teme će biti prvi nacrt statuta zajednice srpskih opština i pitanje nestalih osoba.

Miroslav Lajčak: Očekujemo da će obje strane doći u Brisel dobro pripremljene (Reuters)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak saopćio je da će na sastanku 2. maja u Briselu, na kojem bi trebali učestvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti, glavne teme biti prvi nacrt statuta zajednice srpskih opština (ZSO) i pitanje nestalih osoba.

Sumirajući proteklu sedmicu, rekao je da je ovo vrijeme intenzivnih priprema i da će, poslije razgovora u Ohridu, ovo biti prvi sastanak predstavnika Srbije i Kosova na visokom nivou, prenosi Tanjug.

“Očekujemo da će obje strane doći u Brisel dobro pripremljene i da su potpuno posvećene fazi provedbe [sporazuma]”, naveo je Lajčak na Facebooku.

Dodao je da se prošle sedmice u Briselu sastao s komandantom Kfora, italijanskim generalom Angelom Ristucciom, kako bi obavijestili jedan drugog o oblastima odgovornosti.

Kurti je u ponedjeljak izjavio da će na sastanku u Briselu biti razgovarano o provođenju Ohridskog sporazuma, bez odlaganja, te kako očekuje konkretne rezultate.

Sporazum postignut, ali nije potpisan

“Uvijek sam spreman za sastanke na visokom nivou. Naredni sastanak bit će održan u Briselu. Treba razgovarati o tome kako će se Briselski i Ohridski sporazum provesti bez odlaganja i u potpunosti“, kazao je Kurti, prenosi Tanjug.

Sljedeći sastanak Vučića i Kurtija u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije bit će održan 2. maja u Briselu, a dvije su strane dogovorile uspostavu zajedničkog odbora za nadzor provedbe nedavno dogovorenog sporazuma, potvrđeno je iz EU-a.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josep Borrell je, nakon sastanka krajem februara u Briselu, objavio da su Vučić i Kurti postigli saglasnost o tekstu sporazuma o putu prema normalizaciji odnosa.

Također je objavio nakon sastanka u Ohridu 18. marta da je dogovoren plan provedbe tog sporazuma.

Nijedan od tih dogovora nije potpisan, a Vučić je odmah najavio da ne namjerava provesti sve dijelove sporazuma za koji EU tvrdi da je dogovoren.

Izvor: Agencije