Albin Kurti za slabu izlaznost na izborima krivi Srbiju

Od oko 45.000 birača, pravo glasa u četiri opštine na Sjeveru Kosova u nedjelju je iskoristilo 1.567 građana.

Premijer tvrdi da je atmosfera na sjeveru Kosova bila zastrašujuća i ucjenjivačka (Anadolija)

Premijer Kosova Albin Kurti okrivio je Srbiju za slabu izlaznost na prijevremenim izborima na sjeveru Kosova u nedjelju, pozivajući novoizabrane načelnike da rade u interesu građana bez razlike.

“Atmosfera je bila zastrašujuća i ucjenjivačka, pa je izlaznost građana na izbore bila mala. Bojkot je nametnut kampanjom prijetnje službenog Beograda i njegovih kriminalnih veza na terenu na sjeveru [Kosova]. Zahvaljujem građanima na hrabrosti i smirenosti“, rekao je Kurti.

“Čestitam predsjednicima i vijećnicima koji su jučer izabrani. Oni trebaju raditi predano i služiti bez razlike. Vlada će ih podržati i pomoći im. Institucionalni sistem i javne službe moći će funkcionirati više i bolje. Za dobrobit građana i njihovih prava.”

Osmani: Beograd pomaže kriminalne strukture

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani tvrdi da je kontinuirano i otvoreno zalaganje zvaničnog Beograda da ometa provođenje slobodnih izbora na Kosovu protivno duhu i slovu posljednjeg dogovora postignutog u Briselu, zajedno s planom provedbe.

Zahvalila je institucijama Kosova, posebno Centralnoj izbornoj komisiji i bezbjednosnim institucijama, što su proveli proces glasanja na vanrednim izborima u četiri opštine na sjeveru Kosova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reporteri.

Prema njenim riječima, institucije su omogućile građanima da ostvare pravo da učestvuju na izborima, u skladu s Ustavom i zakonima Kosova i pokazale su da “zločinačke grupe koje režira Beograd” ne mogu diktirati ustavne-pravne procese na Kosovu.

Osmani se zahvalila svim građanima koji su učestvovali u glasanju, uprkos “nezakonitoj intervenciji Beograda” i “kriminalnih struktura” da tako nešto onemoguće.

“Kao rezultat ovih kriminalnih radnji”, mnogi građani ovih opština “dobili su prijetnje i ucjene kako ne bi učestvovali u izbornom procesu”, kazala je Osmani.

Lokalni izbori u četiri opštine većinski naseljene Srbima održani su u nedjelju uglavnom bez učešća srpske zajednice, koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od vlasti Srbije, a izlaznost je bila manja od četiri posto.

Ostavke i bojkot Srpske liste

Pravo glasa imalo je ukupno 45.098 birača, a Centralna izborna komisija Kosova saopćila je da ih je glasalo 1.567, što je 3,47 posto.

Zapadne ambasade na Kosovu saopćile su da su vanredni izbori bili u skladu s Ustavom ali izrazili i razočarenje zbog malog broja glasača, upozoravajući da to ne doprinosi političkom rješenju.

Preliminarni rezultati Centralne izborne komisije pokazuju da su kandidati Pokreta Samoopredjeljenje pobijedili u Leposaviću i u Sjevernoj Mitrovici, dok je Demokratska partija Kosova pobijedila u Zvečanu i Zubinom potoku.

Kandidat Samoopredjeljenja za načelnika Sjeverne Mitrovice Erden Atić osvojio je 519 glasova, ili 66,5 posto.

U Leposaviću je kandidat Samopredjeljenja Ljuljzim Hetemi dobio 100 glasova, ili 73,5 posto.

U Zubinom Potoku je Izmir Zećiri iz Demokratske partije Kosova dobio 196 glasova, ili 52,1 posto.

U Zvečanu je kandidat Demokratske partije Kosova Iljir Peci osvojio 114 glasova, ili 60 posto.

Izbori su raspisani nakon što su načelnici opština na sjeveru, svi pripadnici Srpske liste, u novembru 2022. godine podnijeli ostavke, u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

Suštinska sloboda demokratskih društava

Ambasada SAD-a na Kosovu saopćila je da je stav SAD-a da su izbori održani u skladu s ustavnim i zakonskim zahtjevima Kosova i izrazila žaljenje što sve stranke nisu iskoristile “svoje demokratsko pravo” da učestvuju na izborima.

“Nastavit ćemo sarađivati sa svim relevantnim stranama o narednim koracima”, saopćila je ambasada, napominjući da SAD podržava “raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju na Kosovu i izbore koji su u njenoj suštini”.

“Žao nam je što sve stranke nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju na izborima. Učešće na izborima pomaže da se osigura da lideri predstavljaju stanovništvo kome služe. Glasanje je suštinska sloboda demokratskih društava”, navodi se u saopćenju američke ambasade.

Ambasador Francuske na Kosovu Olivier Guerot ocijenio je da izbori s malo birača ne doprinose političkom rješenju.

Na Twitteru je napisao da je sada vrijeme za primjenu dogovora Kosova i Srbije iz Ohrida.

Srbija i Kosovo su pristali u Briselu 27. februara na evropski prijedlog o normalizaciji odnosa, a potom to potvrdili 18. marta u Ohridu.

Evropski plan za Srbiju i Kosovo

Od realizacije tog dogovora, koji podrazumijeva međusobno priznavanje dokumenata i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate, ali i zajednicu srpskih opština na Kosovu (ZSO), zavise i pregovori dvije strane o pridruživanju Evropskoj uniji.

Službeni Brisel, uz podršku SAD-a, naglašava da ponuđeni plan treba postati pravno obavezujući za Srbiju i Kosovo, ali dvije strane različito tumače preuzete obaveze.

Posljednji u nizu sastanaka bio je tehnički dijalog 4. aprila u Briselu, gdje je postignut skroman napredak u pogledu usaglašavanja potrage za nestalima.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada