Pokrenuta procedura za prijem Kosova u Vijeće Evrope

Iako Vijeće Evrope nije institucija Evropske unije, uobičajeno je da zemlje koje imaju aspiracije da se integriraju u EU moraju prvo pristupiti ovoj organizaciji.

Vijeće Evrope odlučivalo je o zahtjevu Kosova za prijem u ovu organizaciju (Getty Images)

Komitet ministara Vijeća Evrope je na vanrednoj sjednici odlučio da zahtjev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju proslijedi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije.

U odluci, objavljenoj na web-stranici Vijeća Evrope, Komitet ministara se poziva na Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od 27. februara i njegov Implementacioni aneks od 18. marta, o kojima su lideri dvije strane postigli saglasnost u dijalogu uz posredstvo EU-a, prenosi agencija Beta.

Za odluku Komiteta ministara bila je potrebna dvotrećinska većina.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope 25. aprila u Strasbourgu počinje redovno proljetno zasjedanje.

Zahtjev predat u maju 2022.

Kosovo je zahtjev za članstvo u Vijeću Evrope podnijelo u maju prošle godine, kada je zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla predala zvaničnu aplikaciju Kosova za članstvo u Vijeću Evrope u sjedištu te međunarodne organizacije u Strasbourgu.

Gervalla je tada kazala da se sastala sa zamjenikom generalnog sekretara Vijeća Evrope, kojem je u ime Ministarstva vanjskih poslova i dijaspore Kosova predala zahtjev za članstvo.

“Danas je za Kosovo otvoreno novo poglavlje u Vijeću Evrope. Danas počinje procedura razmatranja našeg zahtjeva koji će proći kroz različite instance Vijeća Evrope, Parlamentarne skupštine i, na kraju, Ministarskog vijeća”, izjavila je Gervalla.

Istakla je da je Kosovo danas “najdemokratskija, najevropskija i najoptimističnija država u regiji”.

“Zato Kosovo zaslužuje da bude član Viječa Evrope, ova procedura koju smo pokrenuli završit će se punim učlanjenjem Kosova u Vijeće Evrope, čime jačamo prava građana Republike Kosovo i njihov pristup evropskim instancama”, kazala je šefica diplomatije Kosova.

Vlada odobrila inicijativu

Prije podnošenja zvanične apelacije, Vlada Kosova je načelno odobrila Inicijativu za članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

Tom odlukom iz maja prošle godine Vlada je obavezalo Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova da sve procedure za članstvo provodi na osnovu važećeg zakonodavstva.

Za prijem u članstvo u Vijeću Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova zemalja članica, navodi Anadolija.

Pošto se Rusija povukla kako bi izbjegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu, Kosovo je odlučilo aplicirati za članstvo.

Iako Vijeće Evrope nije institucija Evropske unije, uobičajeno je da zemlje koje imaju aspiracije da se integriraju u EU moraju prvo pristupiti ovoj organizaciji.

Izvor: Agencije