Zloupotreba komemoracije: Bećirović pozvao Srbiju da se ogradi od izjava Dodika

Milorad Dodik je u govoru na Dan sjećanja na žrtve Jasenovca negirao genocid u Srebrenici te poručio da će ‘Srbija i Republika Srpska biti jedna država’.

Govor Milorada Dodika u Donjoj Gradini, gdje je ponovno negirao genocid u Srebrenici, osudio je i direktor Memorijalng centra Srebrenica Emir Suljagić (Pixsell)

Govor predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika na komemoraciji žrtvama jasenovačkih logora u Donjoj Gradini na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine izazvao je oštre reakcije u ovoj zemlji, pošto je negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, i najavio da će “Srbija i Republika Srpska biti jedna država”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pozvao pravosuđe ga reagira, a Srbiju da se ogradi od takvih poruka.

Ranije u nedjelju Milorad Dodik politički je zloupotrijebio komemoraciju u Donjoj Gradini posvećenu žrtvama ustaškog logora Jasenovac kako bi širio nacionalističku propagandu te je najavio ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom, prenosi Hina.

“Pravo je svih Srba da žive u jednoj državi i to im niko ne može uskratiti”, rekao je Dodik u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

‘Zločinački projekt velike Srbije nije mrtav’

Bećirović je rekao da “javno priznanje Milorada Dodika da radi na provođenju velikosrpskog projekta ne treba ignorirati”.

Upozorio da Tužilaštvo BiH sada mora reagirati, jer je Dodik u Donoj Gradini javno priznao i objavio ključne antidejtonske projektne zadaće.

“Zločinački projekt velike Srbije koji je 1990-ih doveo do agresije na susjedne države i genocida nad Bošnjacima, nije mrtav. Postoji osmišljen velikodržavni plan koji se provodi s ciljem proglašenja RS državom i ujedinjenja sa Srbijom”, izjavio je Bećirović.

On je naglasio da današnje Dodikovo javno priznanje neminovno traži i javne odgovore na nekoliko pitanja, prenosi Fena.

“Zašto se predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić javno ne ogradi od zločinačkog projekta usmjerenog protiv nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine? Zašto Dodik poslije svakog dolaska iz Beograda intenzivira rušenje temljenih principa međunarodnog i nacionalnog prava? Zašto ključne države Evropske unije promptno i konkretno ne djeluju? Zašto se EU ne priključi politici Sjednjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u sankcioniranju politike ugrožavanja mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi?”, upitao je Bećirović.

‘Ponovio svoje želje’

Šef bosanskohercegovačke diplomatije Elmedin Konaković rekao je da je Dodik po ko zna koji put ponovio svoje želje o secesiji i pripajanju Srbiji.

“Jponavljam svoju želju da ova zemlja bude građanska, sa jednim predsjednikom, bez entiteta i kantona, samo lokalna vlast i državni nivo”, poručio je.

“Svi u BiH, a i šire znaju da bi bilo kakav nasilan proces secesije ili nasilan proces prekrajanja postignutog unutrašnjeg uređenja vodio u konflikt. Ni moji ni Dodikovi snovi ne mogu se jednostrano realizirati u ovoj zemlji i može samo ono o čemu se dogovorimo”, kazao je Konaković u izjavi za televiziju N1, prenijela je agencija Hina.

‘Politizacija srpskih žrtava’

Govor Milorada Dodika u Donjoj Gradini, gdje je ponovno negirao genocid u Srebrenici – osudio je i direktor Memorijalng centra Srebrenica Emir Suljagić. Kako navodi, pristupom i govorom na Dan sjećanja na žrtve Jasenovca, Dodik je uvrijedio sve srpske, židovske, romske i druge žrtve ustaškog režima.

Umjesto da ovaj dan bude prilika za sjećanje na nevine žrtve Jasenovca, Milorad Dodik je mikrofon iskoristio da gazi po žrtvama Srebrenice i negira genocid. To najviše govori o njegovom odnosu prema sjećanju na Jasenovac, poručio je Suljagić.

“Uporna i sistematska politizacija srpskih žrtava iz Drugog svjetskog rata u režiji srpske političke klase nije i ne može biti zalog za bilo kakvu mirnu i prosperitetnu budućnost. Ekspanzionističke aspiracije Srbije ne mogu u 21. vijeku biti objašnjavane ustaškim zločinima protiv Srba u 20. vijeku. Srebrenica i opsada Sarajeva ne mogu biti objašnjene Jasenovcem”, dodao je.

Komemoracija žrtvama jasenovačkih logora održala se i u spomen-području Donja Gradina u Bosni i Hercegovini, u organizaciji vlade bh. entiteta Republika Srpska.

Cvijeće su, uz ostale, položili entitetski dužnosnici iz Bosne i Hercegovine i državni vrh Srbije.

Izvor: Agencije