CIK: Samoopredjeljenje i DPK osvojili najviše glasova, izlaznost manja od četiri posto

Prema preliminarnim rezultatima, kandidati Samoopredjeljenja pobijedili su u opštinama Sjeverna Mitrovica i Leposavić, a kandidati DPK-a u Zvečanu i Zubinom potoku.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije Kosova, kandidati Pokreta Samoopredeljenje pobijedili su u opštinama Sjeverna Mitrovica i Leposavić, dok su kandidati Demokratske partije Kosova pobijedili u Zvečanu i Zubinom Potoku, prenosi Anadolija.

Biračka mjesta su bila otvorena od 7 do 19 sati. Građani su birali gradonačelnike Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, kao i odbornike za skupštine opština Zvečan i Leposavić.

CIK je saopštio da je u Sjevernoj Mitrovici najviše glasova osvojio Erden Atiq iz Samoopredeljenja. On je dobio 519 glasova ili 66,5 posto izašlih birača.

Kanditat Samoopredeljenja Lulzim Hetemi pobijedio je u Leposaviću sa osvojenih 100 glasova ili 73,5 posto.

Izmir Zeqiri iz Demokratske partije Kosova pobijedio je u Zubinom Potoku sa 196 glasova ili 52,1 posto izašlih birača, dok je Ilir Peci iz iste partije pobijedio u Zvečanu sa 114 glasova ili 60 posto izašlih birača.

Izborni proces protekao je mirno i bez ikakvih problema. Izlaznost je bila niska, zato što su pripadnici srpske zajednice, koji čine većinsko stanovništvo na sjeveru Kosova, bojkotovali ove izbore.

Prema podacima Centralne izborne komisije, do 15 sati je glasalo nešto više od 1.000 birača u sve četiri opštine na sjeveru Kosova, u kojima je u biračke spiskove upisano oko 45.000 birača.

CIK je otvorio ukupno 19 biračkih centara, od kojih je šest bilo regularno, a 13 alternativno, u kontejnerima. Biračka mjesta su otvorena u kontejnerima zato što škole u kojima se nastava odvija prema planu i programu Republike Srbije i u kojima se do sada glasalo, nisu dale dozvolu za glasanje.

Bojkot stranaka

Pripadnici srpske zajednice bojkotovali su glasanje na poziv Srpske liste, koja se nije prijavila za učešće na ovim izborima.

Tri dana pred izbore, Partija kosovskih Srba je odustala od svoje kandidature u opštini Leposavić, zbog “nepostojanja uslova za njihovo održavanje”.

Povlačenjem Partije kosovskih Srba, jedini kandidat iz srpske zajednice ostala je Slađana Pantović, kao nezavisni kandidat za gradonačelnicu Zvečana.

Srpska lista, koja ne učestvuje na ovim izborima, pozvala je Srbe na opšti bojkot, ocjenivši ove izbore nedemokratskima.

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, koju podržava Beograd, nije se prijavila za učešće na ovim izborima, zato što, kako je navela, nisu ispunjeni zahtjevi da se formira zajednica opština sa srpskom većinom i da se povuku specijalne jedinice policije sa sjevera Kosova.

Vanredni izbori su raspisani nakon izlaska svih predstavnika Srpske liste, početkom novembra prošle godine, iz institucija na sjeveru Kosova. Tada su Srbi napustili i  policiju i pravosuđe. Razlog za izlazak je bila odluka Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih (KM) na RKS tablice.

Vanredni izbori su trebali biti održani u decembru, ali su odgođeni za april zbog loše sigurnosne situacije, blokade puteva od strane Srba i napada na službenike Centralne izborne komisije.

Poziv Srbima da izađu na izbore

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Kreshnik Radoniqi uoči izbora je izjavio da je sve spremno za vanredne izbore, te je pozvao građane na sjeveru Kosova da iskoriste svoje glasačko pravo i na taj način, kako je rekao, “izaberu svoje legitimne predstavnike i izgrade demokratske institucije”, prenosi Tanjug.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je građane iz Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka da izađu na lokalne izbore.

Osmani je u poruci građanima navela da im je sigurnost “zagarantovana”, kao i da kosovske institucije “čine sve da izbori budu slobodni i pošteni”.

Istakla je kako “razumije” da su mnogi bili “meta prijetnji i zastrašivanja” koje su, kako tvrdi posljednjih sedmica upućivale “kriminalne elite koje podržava Beograd”.

“Vaše učešće na izborima će poslati snažnu poruku onima koji žele da vas zastraše i ugnjetavaju, da neće moći da vas ušutkaju i da će funkcioneri koje izaberete služiti vama i interesima svih građana opštine”, navela je Osmani.

Ona je trenutak u kojem se izbori odvijaju ocijenila kao “važan za demokratiju”.

Vučić smatra da ne treba ići na izbore

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbi nisu trebali da učestvuju ni na jednim izborima na Kosovu koje je organizovala Priština, sve dok se ne formira zajednica srpskih opština.

Na molbu novinara da prokomentariše to što je glasnogovornik Evropske unije Petar Stano rekao da je razočaran neizlaskom Srba i Srpske liste na izbore na sjeveru Kosova, Vučić je rekao da za to nije krivo samo Kosovo, već i EU, jer su bili garant provođenja Briselskog sporazuma na koji je Catherine Ashton stavila potpis.

“Mi smo do sada učestvovali na četiri ili pet različitih izbornih ciklusa koje je organizovala Priština, a nije trebalo ni u jednom da učestvujemo dok se ne formira zajednica srpskih opština, ili taman u jednom posle kojeg bi bilo jasno šta je to spske opštine, iako smo ih definisali u prvom delu, i da se zatim ide u zajednicu srpskih opština”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, Srbi im poslije devet i po godina upucavanja, šikaniranja i maltretiranja na svakom mjestu, kažu: “Nećemo dok ne ostvarite to što ste pre 10 godina potpisali.”

“Njima su opet krivi Srbi. Kažu od decembra do januara je bilo vremena. Bilo je, ali za šta – za upucavanje dvoje dece nedaleko od Štrpca, za pokušaj ubistva Jovanovića pre neki dan i da se pod takvim uslovima ide na izbore? To nam govore oni koji se kod nas mešaju i kažu petu nacionalnu frekvenciju ima da date nekome. Sram vas bilo”, poručio je Vučić.

Situacija složena

Prema Vučiću, izbori se održavaju “u policijskim stanicama i kontejnerima sa ukupno 550 do zuba naoružanih ljudi koji treba da osigura njih jedan ili dva posto koji treba da izađu na izbore”.

Zato je pozvao Srbe da ih, kako je rekao, “razočaraju još više, da vide koliko su ujedinjeni i da vide da ne mogu da ih gaze i da nisu šaka zobi koju mogu pozobati kada im padne na pamet”.

“Dali ste im bezviznu liberalizaciju, dali ste im članstvo u Savetu Evrope, nagradili ste ih čime još? Izborima da budu vlasti i postave svoje okupacione gaulajtere u sve četiri opštine na severu Kosova.

Zamislite, u Leposaviću u kojem ne živi ukupno 60 Albanaca, od 15.000 birača, oni će da upravljaju Leposavićem ili Severnom Mitrovicom. I to će da upravlja lično Albin Kurti, a oni kažu to su legalni i legitimni izbori. Zato što njih interesuje samo nezavisnost Kosova, a Srbija ako može da bude ponižena do kraja. Neće da može”, poručio je Vučić.

Na pitanje novinara šta će biti sa Srbima sa Kosova koji nemaju pasoš Kosova i ne mogu da putuju ni nakon što je uslijedila vizna liberalizacija, predsjednik Srbije je rekao da se o tome razgovara i da vjeruje da će taj problem biti riješen u roku od osam mjeseci – do 1. januara sljedeće godine.

Zamoljen da prokomentariše kakvo je stanje na Kosovu i da li postoji mogućnost sukoba, Vučić je rekao da će “dati sve od sebe da sačuva mir, a da je situacija u regionu veoma složena”.

Izvor: Al Jazeera i agencije