Pettigrew: Plaćanje kazne umjesto zatvora za ratni zločin je vrijeđanje žrtava

Osam osuđenih za krivično djelo ratnog zločina na kaznu do jedne godine u Bosni i Hercegovini zamijenilo je, u posljednjih pet godina, zatvorsku novčanom kaznom.

David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida a američkom Southern Connecticut State University (Anadolija)

Praksa kojom plaćanjem kazne presuđeni ratni zločinci izbjegavaju odlazak u zatvor, predstavlja izdaju pravde, rekao je David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida na američkom Southern Connecticut State University, nakon nekoliko sličnih slučajeva u Bosni i Hercegovini.

„Takva praksa pogoduje počiniocima i vrijeđa žrtve“, rekao je Pettigrew agenciji Fena.

„Time se, umjesto osude, zločini umanjuju i relativiziraju. Iako su brojne zemlje, poput Njemačke, Švedske i Finske, eksperimentirale s novčanim kaznama kao alternativom zatvorskoj kazni – za lakša djela – nijedna od tih praksi se ne odnosi na osuđene ratne zločince“.

Osam osuđenih za krivično djelo ratni zločin na kaznu do jedne godine u Bosni i Hercegovini zamijenilo je, u posljednjih pet godina, zatvorsku novčanom kaznom, prema podacima koje je prikupila novinarka Marija Arnautović, što su slučajevi koji frustriraju žrtve i njihove porodice.

Tri rješenja o zamjeni zatvorske za novčanu kaznu su donesena pred Sudom Bosne i Hercegovine, po dva pred kantonalnim sudovima u Zenici i Bihaću i jedno pred Osnovnim sudom u Brčko Distriktu. Osam osuđenika za ratne zločine kupilo je slobodu za nešto manje od 150.000 eura, ili za 50 eura po danu.

Zločinci rutinski izbjegavaju kazne

Pettigrew kaže da se plaćanjem novčane kazne radi izbjegavanja ili smanjenja zatvorske kazne osobi osuđenoj za ratni zločin podriva poštovanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini, potičući cinizam oko bilo kakve nade preživjelih u pravdu.

Taj cinizam, rekao je, pojačan je neprocesuiranjem negatora genocida i onih koji veličaju ratne zločince u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, uključujući i entitetskog predsjednika Milorada Dodika.

„Dok se ostaci tijela žrtava još uvijek traže, a članovi porodica čekaju identifikaciju, nedopustivo je da osuđeni ratni zločinci rutinski izbjegavaju svoje ionako kratke zatvorske kazne putem takve pogodnosti u vidu novčane naknade“, rekao je Pettigrew.

Neprihvatljiva praksa omogućavanja osuđenim ratnim zločincima da izbjegnu zatvorske kazne, prema Pettigrewu, ukazuje na neuspjeh Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) da uspostavi sveobuhvatnu strategiju za tranzicijsku pravdu kojom bi se vratilo poštivanje vladavine prava, procesuiralo negiranje i govor mržnje, osiguralo podizanje spomen obilježja žrtvama zločina koji su presuđeni kao ratni zločini, te osigurale odgovarajuće reparacije za preživjele.

Političari ne poštuju zabranu negiranja genocida

Skoro dvije godine nakon što tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko u julu 2021. godine donio zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, revizionizam u Bosni i Hercegovini je još uvijek prisutan.

Pred pravosuđem u Bosni i Hercegovini niti jedno lice dosad nije procesuirano za negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP BiH) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je u parlamentarnu proceduru izmjene Krivičnog zakona kojim bi se sprečila mogućnost otkupa zatvorske kazne osuđenih za ratni zločin čija je izrečena kazna do godinu dana. Slični raniji pokušaji zastupnika su propali.

„Nadu u bolju budućnost u jedinstvenom, multikulturnom, demokratskom društvu s vladavinom prava, društvu u kojem se govor mržnje i negiranje zločina osuđuju i procesuiraju, žrtve se na pravi način pamte, a preživjelima se osigurava reparacija“, rekao je Pettigrew, pozivajući na intervenciju i visokog predstavnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije