Vojska Srbije na paradi pokazala svoje cjelokupno naoružanje

Dan Vojske Srbije se obilježava 23. aprila u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Više od 5.000 pripadnika učestvovalo je u prikazu, tokom kojeg se moglo vidjeti više od 2.300 komada oružja (Tanjug)

Pripadnici Vojske Srbije uspješno su izveli prikaz borbenih sredstava koje posjeduju Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane u vježbi “Granit 2023”, prenosi Tanjug.

Događaju nazvanom “Granit 2023”, pored državnog vrha Srbije, prisustvovali su i političari iz bh. entiteta Republika Srpska predvođeni entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem. Paradi je prisustvovao i mađarski premijer Viktor Orban.

Prikaz je počeo demo skokom pripadnika 63. padobranske brigade koje su iskakali iz helikoptera H145  sa zastavama Srbije i Vojske Srbije. Prikaz je završen naletom vazduhoplovnog ešalona, u kojem su učestvovala dva odjeljenja lovačko-presretačkog aviona MIG-29, dva odjeljenja aviona Orao J22, Supergaleb G4 koji služe za obuku mladih pilota, zatim avioni Utva75 domaće proizvodnje.

“Granit 2023” će biti prilika da građani pogledaju prikaz sposobnosti i izloženo naoružanje i lično se uvjere da je Vojska Srbije, zahvaljujući velikom investicionim ciklusu započetom prije nekoliko godina, sada respektabilna snaga i faktor na koji se mora računati, navedeno je iz Ministarstva odbrane u najavi događaja.

‘Do sada neviđeno naoružanje’

Dan Vojske Srbije se obilježava 23. aprila u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je kazao kako je u prikazu učestvovalo 5.000 pripadnika vojske, a moglo se vidjeti više od 2.300 komada oružja i svega čime vojska raspolaže.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović je ocijenio da do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme “nije viđen u Srbiji”.

Uoči početka proslave predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, koji je također bio prisutan na proslavi.

“Srećan sam što sam još jednom dočekao velikog prijatelja Srbije Viktora Orbana i što su srpsko-mađarski odnosi na najvišem nivou u istoriji naših naroda i država”, kazao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije