Sabor izglasao zakon kojim se pooštravaju kazne za ustaške pozdrave

Najteži prekršaji, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, a takav je, primjerice ‘Za dom spremni’, sankcionirat će se kaznom i do 4.000 eura.

Za izmjene je glasalo 77 zastupnika, a 50 je bilo protiv (Pixsell)

Hrvatski sabor je izmijenio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira te drastično povećao kazne za prekršaje koje sada idu do čak 4.000 eura.

Za izmjene je glasalo 77 zastupnika, a 50 je bilo protiv, prenosi Hina.

Najteži prekršaji, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, a takav je, primjerice “Za dom spremni”, kao i širenje lažnih vijesti, sankcionirat će se kaznom od 700 do 4.000 eura.

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne iznose od 300 do 2.000 eura.

U iznosima od 200 do 1.000 eura kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančenje ili konzumacija opojnih droga na javnom mjestu.

Hitna procedura

Sabor je spomenuti Zakon izmijenio u hitnoj proceduri, čemu se protivila i lijeva i desna opozicija koja je ustrajala na tvrdnjama da se to radi na zahtjev Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), HDZ-ovog koalicijskog partnera, a uoči nedjeljne komemoracije u Jasenovcu.

U raspravi koja je prethodila izglasavanju izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zastupnici su ponovno “otklizali” u međusobne uvrede, pa je predsjednik Sabora podijelio niz opomena.

Vladini predstavnici proteklih su dana tumačili da se izmjenama Zakona o prekršajima ne ustanovljavaju nova prekršajna djela, već se samo povećavaju novčane kazne za njih.

Svrha većih kazni je da odvrati počinitelje, odnosno da osoba iz godine u godinu ne ponavlja isti prekršaj i da se pošalje poruka društvu da neki prekršaji nisu prihvatljivi, tumačili su Vladini predstavnici.

Na opaske zastupnika da je trebalo donijeti novi zakon, a ne mijenjati postojeći star 46 godina, otkrili su da je osnovana međuresorna radna grupa za izradu novog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Izvor: Agencije