Muslimani obilježavaju Ramazanski bajram

Bajramska svečanost upriličena je u gradovima regije.

Centralna bajramska svečanost u Sarajevu održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji (Anadolija)

Muslimani u zemljama regije danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska blagdana, koji dolazi nakon ramazanskog posta.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu održao reisul-ulema Husein Kavazović.

U hutbi je Kavazović podsjetio da je domovina zavičaj, dodajući da “mi volimo svoju zemlju i da je, i kada smo daleko od nje, nosimo sa sobom”, prenosi Fena.

Bajramsku hutbu i namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović (Anadolija)

“Svaka njena praška je kap naše krvi, svaki njen kamen je kula u kojoj stražari gazija i zato neka nam niko ne dira u našu domovinu i neka ne iskušava našu odlučnost. Budimo zajedno, Božija pomoć je uz zajednicu koja uvijek nepogrešivo slijedi javni interes. Naučimo poštovati javni interes i voditi dijalog čak i onda kada mislimo drugačije od većine u našoj zejednici. Podredimo svoje ambicije zajednici u kojoj živimo, poštujmo njene propise jer tako čuvamo red”, rekao je Kavazović.

Bajramske svečanosti širom regije

Bajramske svečanosti upriličene su i u mnogim drugim gradovima regije.

Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz ispred Bajrakli džamije u Beogradu, prenosi Anadolija.

Muftija Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić je u svojoj bajramskoj poruci naglasio da je Bajram vrijeme radosti, zajedništva i solidarnosti te poželio da blagdani donesu inspiraciju da budemo bolji ljudi, da se trudimo da pomognemo drugima i cijenimo sve što imamo.

Bajramski namaz klanjan je u prepunoj zagrebačkoj džamiji (Anadolija)

Vjernicima u zagrebačkoj džamiji hutbu je govorio muftija Aziz Hasanović, poručujući kako je Bajram vrijeme kada se “promovira osnaženo biće postača” i kada vjernik nastoji ispunjavati najviše moralne zadatke.

U Crnoj Gori bajram-namaz se klanjao u više od 135 džamija.

Centralna proslava ove godine priređena je u Bijelom Polju, dok je u Podgorici bajram-namaz klanjan u Staroj Varoši, u Starodoganjskoj džamiji, kao i u džamiji Osmanagića.

Klanjanje namaza u prepunoj džamiji “Fatih Sultan Mehmet” u Prištini predvodio je kosovski muftija Naim Trnava.

Klananje bajramskog namaza na Kosovu (Anadolija)

U svojoj hutbi Trnava je poručio da vjernici ramazan ispraćaju svijetlog obraza i da je Bajram najpopularniji blagdan među građanima, te da “poruke ramazana treba da nas prate i tokom drugih mjeseci”.

Kraj mjeseca posta

Tokom ramazana muslimani poste od neposrednog izlaska sunca (sabaha) do njegovog zalaska (akšama).

Post znači uzdržavanje od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa, kako bi se postigla veća “taqwa” ili svijest o Bogu.

Post je jedan od pet stubova islama, uz muslimansku izjavu vjere, svakodnevno obavljanje molitve, zekat i obavljanje hadža u Meki, ako je vjernik fizički i finansijski sposoban za to.

Drugog dana Bajrama, u subotu 22. aprila, Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida.

Centralni događaj bit će održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu s početkom u 11:00, a planirano je prisustvo i reisul-uleme Huseina Kavazovića.

Izvor: Al Jazeera