‘Kralj kriptovaluta’ Do Kwon optužen u Crnoj Gori za krivotvorenje

Do Kwon u svijetu je poznat kao ‘kralj kriptovaluta’, a više država sumnjiči ga zbog prevare teške 40 milijardi dolara. 

Do Kwon i njegov suradnik Hon Chong Joon uhapšeni su u martu na aerodromu u Podgorici, po međunarodnoj potjernici (EPA)

Crnogorsko tužilaštvo optužilo je južnokorejskog “kralja kriptovaluta” Do Kwona te jednog njegovog sunarodnjaka za kazneno djelo krivotvorenja isprava, objavile su podgoričke Vijesti, prenosi Hina.

Do Kwon i njegov suradnik Hon Chong Joon uhapšeni su u martu na aerodromu u Podgorici, po međunarodnoj potjernici, kada su pokušali privatnim avionom poletjeti za Dubai.

Do Kwon u svijetu je poznat kao “kralj kriptovaluta”, a više država sumnjiči ga zbog prevare teške 40 milijardi dolara.

Crnogorski dužnosnici tada su saopćili da je Do Kwon u Crnoj Gori boravio s krivotvorenim dokumentima, a crnogorski ministar pravosuđa Marko Kovač rekao je da njegovo izručenje zahtijevaju Južna Koreja, ali i Sjedinjene Američke Države.

Prevara teška 40 milijardi dolara

Službena Podgorica još nije odlučiIa kome će biti izručeni te je dodala da će države koje ga traže morati pričekati ako se utvrdi da su se uhapšeni ogriješili o domaće propise.

”Održan je sastanak s diplomatskim predstavnicima Koreje i uručena nam je molba za izručenje Do Kwona i njegoog rođaka. Molba za izručenje Do Kwona stigla je diplomatskim putem i iz SAD-a. Ako još neka država zatraži izručenje, javnost će biti blagovremeno obaviještena”, objasnio je Kovač krajem marta.

Do Kvon – ”kralj kriptovaluta”, službeno se traži zbog kriminalnog udruživanja, podsjećaju Vijesti.

Svjetski mediji pišu da se sumnjiči za prevaru tešku 40 milijardi dolara, nakon prošlogodišnjeg kraha tokena terra i luna.

Izvor: Agencije