Evropska komisija: Priznanje kosovskih pasoša u nadležnosti članica

Španija ne priznaje ni Kosovo, ni njegove dokumente, dok Slovačka, Rumunija, Kipar i Grčka ne priznaju Kosovo, ali priznaju dokumente najmlađe evropske države.

Evropska unija je donijela uredbu koja omogućava građanima Kosova putovanja bez viza (AFP)

Španija, jedna od pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju Kosovo, ne priznaje ni kosovske pasoše te nositelji tih dokumenata neće u nju moći putovati ni nakon ukidanja viza. Za Evropsku komisiju to je pitanje u nadležnosti članica.

“Priznavanje pasoša spada u nadležnost država članica”, rekao je glasnogovornik Komisije Christian Wigand.

Wigand je na konferenciji za novinare, odgovarajući na novinarsko pitanje, potvrdio da jedna članica ne priznaje kosovske dokumente, prenosi Hina.

Istovremeno, četiri ostale zemlje koje ne priznaju Kosovo – Slovačka, Rumunija, Kipar i Grčka – priznaju dokumente najmlađe evropske države čijim će građanima nakon 1. januara sljedeće godine biti dopušten ulazak i u te zemlje bez viza.

Vizna liberalizacija

Španija je inače podržala viznu liberalizaciju za građane Kosova.

EU je ove sedmice konačno donio uredbu koja omogućava građanima Kosova putovanja u Uniju bez viza.

Prema toj uredbi, građani Kosova moći će putovati u EU bez vize za boravak do 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana, što znači da će za njih vrijediti ista pravila kao i za građane ostalih zemalja zapadnog Balkana.

S druge strane, Srbi sa Kosova, koji imaju putne dokumente koje je izdala Srbija neće moći putovati u EU bez viza. Kosovska vlada ih je pozvala da u roku od osam mjeseci zamijene pasoše izdane u Srbiji kosovskim dokumentima.

Izvor: Agencije