Vojska Srbije priprema ‘veliki prikaz sposobnosti i naoružanja’

Na jednom mjestu bit će prikazan najveći broj vojnih letjelica još od vremena JNA, pišu mediji u Srbiji.

Pripreme za vojnu vežbu koja će biti održana u subotu 22. aprila na Vojnom aerodromu 'Pukovnik-pilot Milenko Pavlović' u Batajnici (Tanjug)

Na vojnom aerodromu u Batajnici u toku su posljednje pripreme za dugo najavljivani veliki prikaz sposobnosti, naoružanja i opreme Vojske Srbije “Granit 2023”, na kojem se u subotu očekuje sudjelovanje oko 5.000 vojnika i oficira iz svih rodova VS-a.

Ministarsvo odbrane najavilo je tu manifestaciju kao centralni događaj obilježavanja Dana Vojske Srbije, tokom kojeg će biti izloženo više od 2.300 borbenih vozila, tenkova, artiljerijskih oruđa i raketnog naoružanja, letjelica, dronova, te oklopnih vozila domaće vojne industrije.

U mimohodu jedinica, koji uključuje i specijalce iz 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije, bit će i Odred specijalne namjene “Kobre”, čiji pripadnici su i u osiguranju srbijanskog predsjednika i najviših državnih dužnosnika.

Sve jedinice u mimohodu bit će opremljene najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom kojom raspolažu srbijanske oružane snage, prenosi Hina.

Preleti helikoptera i aviona MIG-29

U planu su preleti helikoptera Mi-35, aviona MIG-29 i ostalih letjelica koje su u sastavu Ratne avijacije, rekao je beogradskim medijima načelnik Štaba Komande RZ VS-a.

Na jednom mjestu bit će prikazan najveći broj vojnih letjelica još od vremena JNA, pišu mediji u Srbiji.

Uz opremu, naoružanje i oklopne transportere i borbena vozila domaće vojne industrije “lazar” i “miloš”, samohodne haubice “nora” B-52, bit će prikazano naoružanje i oprema inostrane proizvodnje koje u svom sastavu ima VS – američki “hummer” i “BearCat”, kineski raketni sistem PVO FK-3, te ruski “Pancir”.

Očekuje se da će prikaz uživo vidjeti hiljade ljudi jer se ulaz na vojni aerodrom “Pukovnik pilot Milenko Pavlović” u Batajnici otvara u subotu od devet sati, a najavljen je i direktni TV-prenos.

Letački program podijeljen je u dva dijela – prijepodnevni i i popodnevni, a centralni dio prikaza zakazan je za 11:00 i predviđeno je da traje oko sat vremena.

Izvor: Agencije