Tenzije na sjeveru Kosova: Paljenje automobila i napad na policiju

U manje od sedmicu dana zapaljeno je 10 automobila s kosovskim registarskim oznakama čiji su vlasnici Srbi.

Policija je uhapsila jednu osobu srpske nacionalnosti, osumnjičenu za paljenje, ali i za napad vatrenim oružjem na službene osobe (EPA - Ilustracija)

Kosovska policija saopćila je kako su na njene pripadnike sinoć u sjevernoj Mitrovici nepoznate osobe bacile šok bombu, te da se slučaj istražuje. U manje od sedmicu dana zapaljeno je 10 automobila s kosovskim registarskim oznakama čiji su vlasnici Srbi.

Policija je uhapsila jednu osobu srpske nacionalnosti, osumnjičenu za paljenje, ali i za napad vatrenim oružjem na službene osobe. Posljednja događanja kosovski ministar unutrašnjih poslova nazvao je „orkestriranim iz Srbije“ s ciljem zastrašivanja građana.

U Beogradu je održana sjednica Biroa za koordinaciju službi sigurnosti, nakon hapšenja pripadnika srpske zajednice na sjeveru Kosova, osumnjičenog za paljenje automobila.

Sekretar Vijeća Ivica Dačić sigurnosnu situaciju na Kosovu ocjenjuje sve težom, za šta je okrivio institucije Kosova koje, kako kaže, pokušavaju rušiti sve dogovore vezane uz registarske oznake.

Kriza zbog tablica

„Ovo je pokusaj bežanja od formiranja zajednice srpskih opština, zato međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak da ne dozvoli da oni to predstave kako su to kriminalne grupe kako su to oni koji pale automobile i dolazi do masovne represije nad Srbima. To ne možete smiriti situaciju, zato hitno zaustavite Kurtija. To je odgovornost međunarodne zajednice“, kazao je Dačić.

Direktor Ureda za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da je na pomolu nova kriza sa vlastima Kosova zbog pitanja registarskih oznaka.

On je optužio premijera Kosova Albina Kurtija za izazivanje krize uoči novog kruga dijaloga, zakazanog za 4. aprila u Briselu, s ciljem izbjegavanja obaveze formiranja zajednice srpskih opština (ZSO).

Ponovio je i da registarske oznake, izdane u Srbiji, nemaju rok trajanja te da do daljnjeg ostaju na snazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada