Kurti: Izbori na sjeveru Kosova bit će održani

Nemamo informacija o destabilizaciji, a prepreka za izbore u četiri opštine je samo zastrašivanje Srba propagandom medija bliskih vlastima u Beogradu, rekao je premijer Kosova.

Nemamo razloga vjerovati da će u nedjelju biti ikakvih prepreka, rekao je Albin Kurti (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u utorak da će izbori u četiri opštine na sjeveru Kosova biti održani 23. aprila te dodao kako nema nikakvih informacija o destabilizaciji u tom dijelu zemlje.

“Održavamo sastanke s međunarodnim sigurnosnim institucijama i vršimo potrebne pripreme kako bi sve prošlo glatko, pošteno i demokratski. Nemamo informacije o destabilizaciji. Međusobno smo dijelili podatke i analize. OSCE je za saradnju i sigurnost, ali nemamo razloga vjerovati da će u nedjelju biti ikakvih prepreka”, rekao je.

Istakao je da će izbori biti mirni i demokratski te dodao da institucije Kosova provode završne pripreme za njihovu organizaciju, za koje ne postoje nikakve prepreke osim medijskog zastrašivanja Srba propagandom medija bliskih vlastima u Beogradu, prenosi Tanjug, pozivajući se na KosovaPress.

Vanredni izbori za gradonačelnike

Kurti je to izjavio nakon polaganja kamen-temeljca za zgradu Agencije za katastar Kosova te još jednom zatražio potpunu i trenutnu provedbu sporazuma Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa.

Premijer Kosova pozvao je Evropsku uniju da prisili Srbiju na provedbu sporazuma dogovorenog u Briselu 27. februara i njegovog provedbenog aneksa dogovorenog 18. marta u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

Na Kosovu bi 23. aprila trebali biti održani vanredni izbori za gradonačelnike opština Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Odluka o izborima donesena je nakon što su gradonačelnici tih opština, zajedno s ostalim Srbima sa Kosova, prošle godine podnijeli ostavke, kao znak protivljenja odluci Vlade Kosova da pokrene proces preregistracije automobila.

Izvor: Agencije