Kurti i Abazović potpisali Sporazum o slobodnom nebu iznad Kosova i Crne Gore

Premijer Crne Gore Dritan Abazović boravi u službenoj posjeti Kosovu gdje ima sastanke s političkim i poslovnim predstavnicima ove zemlje.

Abazović i Kurti potpisali su sporazum koji će unaprijediti odnose dvije zemlje (Anadolija)

Premijer Crne Gore Dritan Abazović, koji zajedno s tri ministra i gradonačelnicima nekoliko opština boravi u prvoj posjeti Kosovu, sastao se sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem sa kojim je potpisao Sporazum o zračnom saobraćaju između Kosova i Crne Gore, javlja Anadolija.

Nakon sastanka dva premijera su u izjavi za medije naglasili dobru saradnju dve zemlje, kao primjer za region.

Kurti je u svojoj izjavi rekao da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova od njenog proglašenja 2008. godine i da dvije zemlje danas blisko sarađuju kao dvije susjedne države na promovisanju mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu.

On je, govoreći o sporazumu koji je potpisan s crnogorskim kolegom, rekao da je to važan i neophodan korak za regulisanje zračnog prostora između dvije zemlje.

“Sporazum koji smo danas potpisali nudi nove mogućnosti za razvoj civilnog zrakoplovstva, omogućava skraćivanje zračnih ruta i vremena letenja za 15 minuta. Aviokompanija koja je letjela četiri puta dnevno, s ovim ugovorima lako možete dodati još jedan let. Zatim smanjuje se emisija gasova staklene bašte i snižavaju troškovi letova, što utiče na cijenu karata za putnike”, naglasio je Kurti.

Kurti je rekao da je u 2022. godini izvoz Kosova u Crnu Goru u odnosu na 2021. povećan za 55 posto, dok je na graničnim prelazima s Crnom Gorom registrovano više od pola miliona ulazaka i izlazaka građana, ne računajući ulaske preko Albanije.

Saradnja na visokom nivou

Abazović, koji se medijima obratio i na crnogorskom i na albanskom jeziku, izjavio je da je fokus svih budućih odnosa dvije zemlje ekonomska saradnja i lakši transport stanovništva.

“Danas smo imali priliku da razgovaramo s premijerom i njegovim saradnicima o nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata, rekao bih historijskih za dvije zemlje, to je prije svega povezivanje Plava i Dečana, izgradnja puta i tunela koji će povezati dvije zone. Za Crnu Goru to je od posebnog značaja, vjerujem i za Kosovo, ali isto tako i za razvoj putne infrastrukture između Peći i Rožaja”, kazao je Abazović.

On je kazao da je danas potpisan jako značajan dokument o slobodnom nebu iznad Kosova i iznad Crne Gore od kojeg će koristi imati svi putnici u aviosaobraćaju i građani obje zemlje.

Abazović je istakao da Kosovo u Crnoj Gori ima velikog partnera te je poručio da je siguran da će uskoro biti velikih investicija od strane kosovskog biznisa u Crnoj Gori.

Dodao je da je u tom kontekstu zajednička ideja dva premijera da se organizuje Biznis forum koji će okupiti ljude iz sektora bizniza iz obje zemlje kako bi u direktnoj komunikaciji vidjeli koje su još mogućnosti za saradnju.

On je pozvao sve građane Kosova da svoje ljetnje odmore provedu tamo gdje tradicionalno dolaze i da znaju da su više nego dobro došli u svim gradovima Crne Gore, ne samo u Ulcinju gdje ih ima najviše, nego i u drugim gradovima.

Abazović, koji na Kosovu boravi na poziv Alijanse biznisa Kosova, posjetiće i privatni koledž “Univerzum”, gdje će biti promovisana njegova knjiga “Kritika globalne etike”. Na posebnoj svečanosti na tom koledžu Abazoviću će biti dodijeljen počasni doktorat.

Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, Abazović će imati niz susreta s predstavnicima institucija i organizacija sa Kosova.

Abazoviću je u Prištini u petak Ključ grada uručio gradonačelnik Perparim Rama, saopćeno je iz Vlade Crne Gore, prenosi Anadolija.

Rama je istakao da Ključ grada premijeru Crne Gore “simbolično označava otvorene i prijateljske odnose dviju zemalja”.

“Priština je Vaš dom i za Vas su vrata uvijek otvorena“, istakao je Rama i zaključio da je Abazović “primjer pravog lidera u regiji, djelujući u korist svih građana, nezavisno od njihove nacije ili vjere”.

Abazović je Rami zahvalio i istakao da je sretan jer na simboličan način postaje građanin Prištine.

Velika važnost sporazuma Kosova i Srbije

Razgovarat će i s komandantom KFOR-a, generalom Michellom Rastuccijem, i posjetit će Nacionalnu galeriju Kosova.

Najavljena je i posjeta Peći, gdje će Abazović razgovarati s gradonačelnikom Gazmendom Muhadžerijem i uvjeriti se u realizaciju IPA projekata između Crne Gore i Kosova.

Dio njegove agende su i susreti s uspješnim privrednicima Kosova.

Uoči službene posjete, premijer Crne Gore u tehničkom mandatu kazao je da je sporazum između Kosova i Srbije postignut u Briselu i Ohridu dobar za sve u regiji, prenosi Beta.

“Postizanje sporazuma između Kosova i Srbije ima izuzetno dobre implikacije za sve u regionu. Razumijem da je to pitanje između dvije države i mi nemamo ambiciju da tu ulazimo i da se miješamo, niti je to na nama”, rekao je on u intervju za TV Klan Kosova.

Cilj Crne Gore je ulazak u Evropsku uniju

Kazao je da bi bilo jako dobro da se postigne konačan dogovor.

“Kao neko ko je zaista prijatelj, brat, kao neko ko ih voli, mislim da bi bilo sjajno da se postigne konačan dogovor. Bila bi velika korist za sve.”

Govoreći o odnosima s Rusijom, rekao je da su sve ruske diplomate sem ambasadora u Podgorici proglasili personom “non grata”.

“U Crnoj Gori je ostao samo ruski ambasador. Nemamo više koga da proglasimo nepoželjnom osobom”, kazao je.

Dodao je da se geopolitička pitanja Crne Gore neće mijenjati, jer imaju jedan cilj, a to je da Crna Gora uđe u Evropsku uniju.

“Ne možemo u EU ako ne poštujemo pravila koja se odnose i u vanjskoj politici. Mi smo zemlja čija je vanjska politika 100 posto kompatibilna sa vanjskom politikom EU-a”, rekao je Abazović.

Izvor: Agencije