Uhapšeni policajci Kosova zbog ranjavanja Srbina kod policijskog punkta

Policijski inspektorat Kosova je objavio da su uhapšena četiri pripadnika Policije Kosova koji su prethodno suspendirani zbog ranjavanja vatrenim oružjem Srbina na sjeveru Kosova.

Policija Kosova je najprije demantirala umiješanost policije u incident, a kasnije je saopštila da je suspendirala četiri policijska službenika za koje se sumnja da su bili umiješani, među kojima je jedan koji je možda pucao iz vatrenog oružja (Reuters - Ilustracija)

Policijski inspektorat Kosova je pred ponoć objavio da su uhapšena četiri pripadnika Policije Kosova koji su prethodno suspendirani zbog ranjavanja vatrenim oružjem Srbina na sjeveru Kosova.

Ranije u utorak navečer Ured Evropske unije na Kosovu osudio je ranjavanje kosovskog Srbina kod punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan, prenosi Beta.

“EU na Kosovu osuđuje sigurnosni incident u kojem je u ponedjeljak uvečer vatrenim oružjem ranjen kosovski Srbin u blizini punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan. Sve relevantne pravosudne institucije sada treba da sprovedu brzu i temeljnu istragu i da odgovorne privedu pravdi”, navodi se u objavi Ureda EU-a na Twitteru.

Incident je prethodno osudila i Ambasada SAD-a na Kosovu.

Policija Kosova je najprije u utorak ujutro demantirala umiješanost policije u ovaj slučaj, a kasnije je  saopštila da je suspendirala četiri policijska službenika za koje se sumnja da su bili umiješani, među kojima je jedan koji je možda pucao iz vatrenog oružja.

To je zabrinulo Ambasadu SAD-a na Kosovu, koja je pozvala na provođenje istrage.

“Svi građani moraju vjerovati u transparentnost službenika za provođenje zakona i pravosudnog sektora. Podrška Sjedinjenih Američkih Država institucijama vladavine prava unapređuje zajedničku viziju demokratske i multietničke države”, rekao je američki ambasador na Kosovu, Jeffrey Hovenier.

Poziv na odgovornost

Po njegovim riječima, “sve osobe odgovorne za ove kriminalne radnje moraju odgovarati”.

Policija Kosova je u saopštenju navela da je u skladu sa zakonskim procedurama, obavijestila Policijski inspektorat Kosova i nadležno tužilaštvo radi daljeg krivičnog postupka.

“Policija Kosova će nastaviti da obavlja službene dužnosti u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, obavještavat će javnost na pravičan i nepristrasan način, bez obzira na to ko je uključen u slučaj i pod kojim okolnostima i neće postupati drugačije, osim u skladu sa zakonima”, dodaje se u njenom saopštenju.

Policija je navela da će blisko sarađivati sa inspektoratom i tužilaštvom, kako bi se utvrdila odgovornost policajaca koji se ne pridržavaju i ne postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima.

Potom je saopšteno da su uhapšena četvorica suspendiranih policajaca.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada