Szijjarto: Zapadni Balkan potrebniji EU više nego ikad

Šef mađarske diplomatije kaže da proširenje EU-a nema veze s pravnim aspektima, nego da je to izraz političke volje želi li Unija nekoga primiti.

Szijjarto: EU treba ubrzati procese za priključenje (EPA)

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je da Evropska unija mora biti svjesna da joj je Zapadni Balkan potrebniji više nego ikada te dodao da, kada je o sigurnosnoj politici riječ, Mađarska može ubrzati pristupne procese.

Szijjarto je to izjavio tokom Ministarskog panela u okviru Balkanskog foruma koji se održava u Budimpešti, a u kojem učestvuju i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani kao i ministrica vanjskih poslova Albanije Olta Džačka.

“Što više članova, time je Evropska unija jača. Za sve one koji zagovaraju da se ona ne širi, mislim da oni rade na njenom slabljenju”, rekao je Szijjarto, prenosi Tanjug.

‘Izraz političke volje’

Dodao je da, kada je o procesu proširenja u okviru EU-a riječ, postoji mnogo prepreka za zemlje kandidate.

“Mađarska, kada je u pitanju sigurnosna politika, može ubrzati ove procese jer imamo veliku prijetnju zbog imigranata i ilegalne imigracije”, rekao je Szijjarto.

Ocijenio je da EU neće moći izdržati “pritisak migranata” ako ne uključi zemlje Zapadnog Balkana u ove procese.

“EU treba ubrzati procese za priključenje i to nema nikakve veze s pravnim aspektima. To je čisto izraz političke volje želimo li nekoga ranije ili brže primiti. Ne bi trebalo govoriti o nekim preprekama. Oni koji su za jačanje EU-a su za brži pristup novih članova”, rekao je Szijjarto.

Izvor: Agencije