Predsjednica Kosova razgovarala s Miroslavom Lajčakom

Evropske diplomate nastavljaju razgovarati s vlastima Kosova i Srbije kako bi ih potakle na normalizaciju odnosa.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom (Anadolija)

Specijalni predstavnik Evropke unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak počeo je u četvrtak dvodnevnu posjetu Kosovu, u okviru priprema za sastanak na najvišem nivou između Kosova i Srbije, koji će biti održan u Ohridu, Sjeverna Makedonija, 18. marta.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se u Prištini s Lajčakom, s kojim je razgovarala o najnovijim dešavanjima u procesu dijaloga, prenosi Anadolija.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Kosova, Osmani je ponovila da Kosovo ostaje posvećeno procesu koji doprinosi dugoročnom miru, sigurnosti i održivom prosperitetu u regiji.

“Predsjednica Osmani je istakla da aneks provedbe osnovnog sporazuma, dogovorenog u Briselu, treba biti u duhu principa usvojenih u Skupštini Kosova, odnosno nepovredivosti suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnosti i funkcionalnosti države Kosovo”, ističe se u saopćenju.

Osmani je rekla da Kosovo ostaje konstruktivna strana u procesu dijaloga i koordinirano s partnerima, dok konačnu riječ o sporazumu treba donijeti Skupština Kosova, u skladu s ustavnim procedurama.

Predsjednica Kosova je pozdravila današnju odluku Vijeća ministara EU-a kojom je jednoglasno odobreno pravo građana Kosova da putuju u zemlje Shengen zone bez viza.

Sastanak s Kurtijem i opozicijom

Lajčak će se kasnije u četvrtak sastati i s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a najavljen je i razgovor s predstavnicima opozicionih partija.

Prema najavi iz Brisela, Lajčak će 13. i 14. marta boraviti u Beogradu.

Posjeta Lajčaka Prištini i Beogradu dolazi nakon što su se Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 27. februara u Briselu usaglasili oko prihvatanja predloga EU-a za normalizaciju odnosa.

Iako su predsjednik Srbije i premijer Kosova bili optimistični nakon sastanka u Briselu, prihvatajući plan o normalizaciji odnosa koji su izradile Njemačka i Francuska te podržale ostale članice EU-a i SAD, najavljeno je kako se još trebaju dogovoriti detalji.

Lajčak će se, osim s predstavnicima vlasti na Kosovu, susresti i s vođama opozicijskih stranaka te će nakon toga otputovati u Beograd.

“Očekujemo da se obje strane dogovore o putu provedbe, također se trebaju pripremiti za konstruktivne prijedloge, temeljene na našem tekstu. O tome očekujem da ćemo razgovarati s premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Aleksandrom Vučićem tokom posjete Prištini i Beogradu”, rekao je Lajčak, prenosi Fena, pozivajući se na kosovske medije.

Čelnici pod pritiscima opozicije

Vučić je rekao da, sve dok je predsjednik Srbije, neće potpisati ni formalno, ni neformalno priznanje Kosova, kao ni njegovo članstvo u Ujedinjenim narodima, dodajući kako je to rekao svim evropskim i svjetskim čelnicima te da svi to znaju.

Obojica čelnika su se nakon povratka iz Brisela suočila s oštrim kritika opozicijskih stranaka.

Kurtija su kritikzirali da je prihvatio formiranje zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, a Vučića optužili za izdaju Kosova te državnih i nacionalnih interesa.

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier istaknuo je da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog protivljenja predstavnika kosovske opozicije evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde pozvao je opozicijske stranke na Kosovu da podrže francusko-njemački plan te dodao da je  ZSO “ostavljen” Kurtijevoj Vladi kao “nasljeđe” od prethodnih vlada, a koje su činile današnje opozicijske stranke.

SAD očekuje međusobno priznanje

Glasnogovornik američkog State Departmenta Edward Price rekao je da SAD želi da prijedlog EU-a o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije na kraju rezultira uzajamnim priznanjem.

“Smatramo da se normalizacija odnosa treba temeljiti na konačnom međusobnom priznanju. Ovo je proces koji vodi ka EU. SAD ga podržava na sve moguće načine. Prisutni smo u ovim razgovorima posredstvom [specijalnog izaslanika] Gabriela Escobara, koji je aktivno sudjelovao sa stranama i nastavit ćemo činiti što možemo kako bismo podržali ovaj proces.”

Lajčakovu posjetu Kosovu i Srbiji krajem februara najavila je Služba za vanjske poslove EU-a, a organizira se uoči posjete regiji visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Josepa Borrella.

EU zvanično najavio sastanak u Ohridu

Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell najavio je za 18. mart sastanak na visokom nivou u Ohridu, u okviru dijaloga Kosova i Srbije, saopćeno je u četvrtak iz Brisela.

Učešće su, kako se navodi, potvrdili i predsjednik Srbije, i premijer Kosova.

Lajčak će održati odvojene sastanke s Vučićem i Kurtijem, nakon čega će uslijediti zajednički trilateralni sastanak.

Cilj sastanka je diskusija o finalizaciji Aneksa o primjeni evropskog sporazuma o putu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije