Scholz: Očekujem brzi dogovor Srbije i Kosova oko normalizacije odnosa

Njemački kancelar istaknuo je kako bi htio zemlje zapadnog Balkana „pozdraviti što je prije moguće“ kao članice Evropske unije.

Premijer Albanije Edi Rama boravi u zvaničnoj posjeti Njemačkaj gdje se susreo s kancelarom Olafom Scholzom (Anadolija)

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u utorak nakon susreta s albanskim premijerom Edijem Ramom u Berlinu kako očekuje brze rezultate dogovora oko budućih odnosa Srbije i Kosova na temelju sporazuma Evropske unije o normalizaciji odnosa dvije zemlje, prenosi Hina.

“Polazim od toga da ćemo uskoro dobiti dobre i konstruktivne rezultate”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz osvrćući se na prošlosedmične razgovore o normalizaciji odnosa između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija.

Scholz je rekao kako on primjećuje postojanje „visokog stepena spremnosti“ za rješavanje pitanja budućih odnosa.

„Postoji velika spremnost da se ostvari ono što se tako dugo vremena činilo neostvarivo. To bi bilo dobro ne samo za mir nego i za razvoj Kosova i Srbije”, rekao je njemački kancelar na zajedničkoj konferenciji za medije.

Scholz je podsjetio da njemačko-francuski plan podržavaju Evropska unija i SAD i dodao da je prijedlog sveobuhvatan i da ga “jako podržavaju Njemačka i Francuska”, kao i Evropsko vijeće u Briselu.

Rama pozdravio dogovor

Edi Rama, koji je u utorak boravio u jednodnevnom posjetu Berlinu, rekao je kako i Albanija pozdravlja normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova.

„Albanija pozdravlja plan između Srbije i Kosova. To je realističan plan koji donosi dugo očekivanu normalizaciju“, rekao je Rama.

Vučić i Kurti su razgovarali prošle sedmice u Briselu o planu EU-a za normalizaciju odnosa ali je najavljeno kako se još treba dogovoriti oko detalja.

Plan ne predviđa službeno međusobno priznavanje ali donosi priznavanje dokumenata, a Srbija je prihvaćanjem plana pristala na to da ne blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Scholz i Rama su nakon susreta najavili održavanje sljedećeg susreta zapadnobalkanskih zemalja i EU-a u sklopu tzv. Berlinskog procese u oktobru u Tirani.

Njemački kancelar istaknuo je kako bi htio zemlje zapadnog Balkana „pozdraviti što je prije moguće“ kao članice Evropske unije.

Scholz je dodao kako Albanija, koja također pregovara o punopravnom članstvu u EU, na tom putu ostvaruje dobar “napredak“.

Izvor: Agencije