Hrvatska: U porastu kibernetičko nasilje nad djecom

Internetsko nasilje može poprimiti različite oblike, od uhođenja i dijeljenja privatnih i intimnih slika ili ličnih podataka do seksualnog kibernetičkog zlostavljanja.

Žrtve kibernetičkog nasilja doživljavaju psihičku i fizičku devastaciju (EPA)

Hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predstavila je projekt podizanja svijesti o kibernetičkom nasilju nad djecom, upozorivši da je kibernetičko nasilje u eksponencijalnom rastu tokom posljednje tri godine.

Internetsko nasilje može poprimiti različite oblike, od uhođenja i dijeljenja privatnih i intimnih slika ili ličnih podataka do seksualnog kibernetičkog zlostavljanja.

Kibernetičko spolno zlostavljanje i iskorištavanje djece u eksponencijalnom je rastu u Evropi. Iako Hrvatska ima bolju statistiku, sve što je evropski trend prije ili kasnije postane i hrvatski, kazala je državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin-Vuksanović, prenijela je Hina.

Porast nasilja

Problem je u ozbiljnom porastu u posljednje tri godine, vrlo je kompleksan i podrazumijeva saradnju znanstvene zajednice, pravobraniteljskih ureda, civilnog društva, policije, pravosuđa i svih zainteresiranih, uključujući teleoperatere i distributere sadržaja, istaknula je.

“Nemamo realnu statistiku kako stojimo s kibernetičkim nasiljem, možemo samo govoriti o parcijalnim slučajevima i terenskim saznanjima”, rekla je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Žrtve kibernetičkog nasilja doživljavaju psihičku i fizičku devastaciju, sramoćenje u radnom i porodičnom okruženju te u širem prostoru, ustvrdila je, naglasivši kako se rodno uvjetovano nasilje iz stvarnog života prelijeva na internet.

Projekt će trajati tri godine, a cilj mu je stvaranje sigurnijeg online okruženja podizanjem svijesti na institucionalnom i društvenom nivou kao i unapređenje zakonodavnog i pravnog okvira za regulaciju kibernetičkog nasilja u Hrvatskoj, Španiji i Portugalu.

Uz pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova u projektu sudjeluju portugalske i španske organizacije za ravnopravnost spolova i zaštitu ženskih prava.

Izvor: Agencije