Hrvatska mora platiti 12.000 eura odštete zbog policijske brutalnosti

Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da nadležni u Hrvatskoj nisu utvrdili uzrok povreda.

Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da nadležni u Hrvatskoj nisu utvrdili uzrok povreda (Al Jazeera)

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da se isplati odšteta od 12.000 eura muškarcu koji je tužio državu Hrvatsku zbog povrede prava na zabranu mučenja i nečovječnog postupanja nakon što je uhapšen 2011. godine zbog napada na policajca, prenosi Tanjug.

Uhapšeni je tvrdio da su ga na putu do stanice policajci pretukli, ali policija je navela da je uhapšeni koji je bio vezan “lisicama” iskočio iz policijskog kombija i glavom udario u zemlju.

“Sljedećeg dana, nakon triježnjenja, čovjek je pušten iz pritvora odakle je otišao na ljekarski pregled, gdje je utvrđeno da je imao prelome nosa i rebra, modrice ispod oba oka, na obe nadlaktice i duž lijeve strane tijela”, saopšteno je iz kancelarije hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu, prenosi Srna.

Neefikasna istraga

Tokom krivičnog postupka zbog napada na službeno lice, optuženi muškarac je istakao da ga je policija pretukla zbog čega je sud zatražio da se izvrši vještačenje, prenijeli su ranije hrvatski mediji.

Vještak je utvrdio da je moguće da su sve povrede zadobijene prije prvog ljekarskog pregleda u policijskoj stanici, ali i da je moguće da su povrede nanijete kasnije.

Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da nadležni u Hrvatskoj nisu utvrdili uzrok povreda.

Sud u Strasbourgu je podnosiocu tužbe dao za pravo i zaključio da nadležni u Hrvatskoj nisu sproveli efikasnu istragu navoda o zlostavljanju jer je vještačenje obavljeno u sklopu krivičnog postupka, a ne u okviru nezavisne istrage.

Uz 12.000 eera odštete zbog povrede zagarantovanih prava, konačnom presudom podnosiocu je određena i nadoknada u iznosu od 3.000 eura za troškove sudskog postupka.

Izvor: Agencije