Vllasi: ZSO će biti unutar pravnog sistema Kosova

Zajednica srpskih opština neće biti u direktnoj formalnoj vezi sa Srbijom, kaže nekadašnji visoki funkcioner bivše Jugoslavije i Kosova.

Sporazum iz Brisela u sebi sadrži 'i mrkvu, i batinu', kaže Azem Vllasi (Anadolija)

Nekadašnji visoki funkcioner u bivšoj Jugoslaviji i na Kosovu Azem Vllasi izjavio je da će zajednica srpskih opština (ZSO) biti formirana u okviru ustavnog i pravnog sistema Kosova, ali da ona neće biti poseban entitet, niti predstavljati poseban nivo vlasti s izvršnim ovlaštenjima.

Prema njegovim riječimaa, ZSO neće biti u direktnoj formalnoj vezi sa Srbijom.

“ZSO može sarađivati sa Srbijom, dobijati finansijsku pomoć od nje, ali institucionalno sve će biti unutar pravnog sistema Kosova”, kazao je u intervjuu za beogradi list Danas.

Vllasi je rekao da iza sporazuma postignutog u Briselu od 27. februara stoje Evropska unija i SAD, a taj sporazum, prema njegovim riječima, u sebi sadrži “i mrkvu, i batinu.”

Misli da se “sporazum dvije strane po formi, sadržini i terminologiji tretira tako da se s pravom može nazvati međudržavnim sporazumom”, što je “od velike koristi za Kosovo i Srbiju u mnogo aspekata“.

Benefiti za obje strane

Najveći dobitak za obje strane je otvaranje puta za brže članstvo u EU, uz sve benefite koje to donosi, naglasio je Vllasi, prenosi Tanjug.

Dodao je da “na kraju treba doći do finalnog, pravno obavezujućeg sporazuma” o normalizaciji međusobnih odnosa.

“Posebnim aneksom će se utvrditi dinamika i vremenski termini za rješavanje pojedinih pitanja, što bi trebalo trajati 15 mjeseci,” naveo je Vllasi.

Govoreći o premijeru Kosova Albinu Kurtiju, rekao je da nema neke posebne kritike prema njemu i istakao da Kurti “nije korumpiran, niti potkupljiv.”

Vllasi je dodao da Kurtiju nedostaje iskustvo u vođenju “poslova države”, jer je dugo djelovao kao opozicionar.

Kurti “ponekad ne pokazuje taktičnost, fleksibilnost, možda i lukavstvo”, posebno u kontaktima i saradnji s međunarodnim faktorima, zaključio je Vllasi.

Izvor: Agencije