Vučić: Lično sam odlučio da se ne uvode sankcije Rusiji

Predsjednik Srbije je rekao kako misli da je odluka o neuvođenju sankcija Rusiji ‘bila ispravna’ u trenutku kada je donijeta te da je ispravna i sada.

Vučić je rekao da Srbija mora ostati na evropskom putu i čuvati tradicionalne prijatelje (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Kraljevu kako je on donio odluku da Srbija ne uvede sankcije Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, prenosi agencija Beta.

On je rekao kako misli da je odluka o neuvođenju sankcija Rusiji “bila ispravna” u trenutku kada je donijeta, te da je ispravna sada.

Govoreći o zahtjevima iz Evropske unije da Srbija uskladi vanjsku politiku kao zemlja kandidat za članstvo i da uvede sankcije Rusiji, Vučić je rekao da Srbija mora ostati na evropskom putu i čuvati tradicionalne prijatelje.

“Biće odluka i ovakvih i onakvih, morate da se migoljite i provlačite, ali je najvažnije da čuvamo svoju zemlju i očuvamo budućnost naše dece”, rekao je predsjednik Srbije.

Novi pokret

Vučić, koji je i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS), rekao je da ne bježi od prijevremenih parlamentarnih ili lokalnih izbora u Beogradu, te kako će opozicija “dobiti izbore”, ako ih bude tražila.

Istakao je da je za napredak Srbije za vrijeme njegovog mandata zaslužna SNS, ali kako želi formirati novi pokret koji će “obediniti ljude koji znaju šta je ljubav prema zemlji, i znaju šta je slobodarska Srbija”.

Izvor: Agencije