Plenković i Golob u Ukrajini: Procesuirati ratne zločine

Hrvatski i slovenski premijer sastali su se sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te ponudili pomoć i podršku Kijevu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na summitu u Kijevu u povodu godišnjice oslobođenja Buče (EPA)

Na kijevski samit, koji Ukrajina organizuje povodom godišnjice vraćanja kontrole nad Bučom, stigli su i hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Robert Golob.

Obojica su imala bilateralne susrete s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Golob je naglasio da Slovenija želi učestvovati u poslijeratnoj obnovi Ukrajine. Plenković je ponovio kako ta država nastavlja podržavati Ukrajinu kroz vojnu i humanitarnu pomoć te dodao da pravni stručnjaci za ratne zločine pomažu ukrajinskom tužiteljstvu u formiranju dokaznih spisa.

Na samitu se očekuje usvajanje Deklaracije o Buči, kojom bi se izrazila potreba da svi ratni zločini u Ukrajini budu procesuirani.

“Zločini koji su počinjeni u Buči pokazali su pravo lice ruske agresije. Ako je neko u međunarodnoj zajednici imao neke sumnje ili primisli da nešto nije jasno i očito od prvog dana ruske invazije 24. 2., mislim da je Buča pokazala šta je pravi cilj. Pravi cilj je bio zastrašivanje ukrajinskog naroda, počinjenje zločina, promocija straha i pokušaj da se pobijedi srce Ukrajinaca. Ta politika nije uspjela”, rekao je Plenković.

U prvu godišnjice povratka kontrole nad Bučom, predsjednik Zelenski je rekao da Kijev nikada neće oprostiti odgovornima za „zločine u tom gradu“.

Masovne grobnice

Ukrajinske snage povratile su Buču i Irpin kod Kijeva krajem marta prošle godine, a međunarodni istražitelji sada sakupljaju dokaze u tim i ostalim gradovima u kojima su, kako tvrde ukrajinske vlasti, ruske trupe počinile velike zločine, prenosi Reuters.

Nakon što je Ukrajina preuzela kontrolu nad Bučom, u javnosti su se pojavile fotografije tijela na ulicama. Kijev tvrdi da su ruske snage držale grad 33 dana, i da je za to vreme ubijeno 1.400 ljudi, uključujući 37 djece.

Rusija negira te optužbe.

“Više od 175 ljudi je pronađeno u masovnim grobnicama. Svjedoci smo 9.000 ruskih ratnih zločina. Danas je 365. dan otkako je Buča opet slobodna”, rekao je Zelenski.

Izvor: Agencije