Blinken uporedio Dodika sa Putinom

Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u RS-u pokazuju da je on na autoritarnom putu predsjednika Putina, rekao je američki državni sekretar.

Dodik je najavio prekid diplomatskih odnosa sa američkom i ambadom Velike Britanije u BiH, dok istovremeno hvali ulogu Rusije i njego predsjednika Putina (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken uporedio je sa Vladimirom Putinom predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, najavljujući nastavak američkog zalaganja za demokratsku budućnost Bosne i Hercegovine.

“Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je on na autoritarnom putu predsjednika Putina. State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost kakvu zaslužuju svi građani Bosne i Hercegovine”, napisao je Blinken na Twitteru.

Reakcija šefa američke diplomatije dolazi u vrijeme kada taj bosanskohercegovački entitet pod vodstvom Dodika i njegovog SNSD-a pokušava kriminalizirati klevetu, što je većina zapadnih saveznika ocijenila kao pokušaj gušenja slobode govora i stavljanje pod kontrolu ionako malog broja nezavisnih medija u tom dijelu BiH.

Dok čelnik RS-a trpi kritike i zbog zabrane prava LGBT osobama, Dodik je najavio prekid diplomatskih odnosa sa američkom i ambadom Velike Britanije u BiH, optužujući ih da rade na štetu RS-a, dok istovremeno hvali ulogu Rusije i njego predsjednika Putina.

Dodikovu otvorenu podršku presuđenim ratnim zločincima, negiranje genocida u Srebrenici kao i ostalne prijetnje da će entitet Republiku Srpsku odvojiti od Bosne i Hercegovine Washington i Brisel smatraju najvećim prijetnjama po mir u zemlji i regiji.

Izvor: Agencije