Dojava o postavljenim bombama u školama: Stvaranje haosa

Iako će se utvrditi da su dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u sarajevskim školama lažne, policija je dužna odgovoriti na prijeteće upozorenje i izvršiti detaljan pregled objekata.

Nakon dojave o postavljenim bombama neke škole na području Kantona Sarajevo morale su biti evakuisane (EPA)

Bez obzira što se, u pravilu, utvrdi kako je dojava o postavljenoj bombi bila lažna, takva vrsta “neslanih šala” izazove strah i paniku. Javnost se posebno uznemiri kada se pojavi informacija da su predmet dojave bile škole, što je danas bio slučaj u Kantonu Sarajevo.

Kada jednu takvu dojavu zaprimi neka od sudskih institucija kao što je prije petnaestak dana bio slučaj u Sarajevu, dežurni teoretičari zavjere odmah počnu izlistavati biltene i “tražiti” osobu kojoj je dojava o postavljenoj bombi “pomjerila suđenje”.

Polovinom marta na Ustavnom, Vrhovnom, Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu vijest o podmetanju bombe poremetila je uobičajeni rad, sudovi su zatovreni, a prostor oko institucija bio je zagrađen žutom policijskom trakom.

Komentarišući, tada, informaciju o dojavi za podmetnutu bombu glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mersiha Novalić je rekla da je “MUP KS zaprimio dojave o bombi na Ustavnom, Vrhovnom, Kantonalnom i Općinskom sudu u Sarajevu. Ekipe su na terenu. Rade se sve propisane radnje, evakuacija i osiguranje objekata kao i kontradiverzioni (KDZ) pregled”.

Dojave za škole

Nešto slično desilo se i danas samo što dojava nije stigla na adrese sarajevskih pravosudnih organa nego na one obrazovnih ustanova.

Kako stoji u informacijama koje su objavljene u medijima, nakon što je u školama na području Kantona Sarajevo jutros dojavljeno da je postavljena bomba, a svi učenici evakuisani, oglasili su se iz MUP-a Kantona Sarajevo, rekavši da multidisciplinarni policijski timovi vrše preglede školskih objekata.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS), povodom zaprimljenog meila prijetećeg sadržaja u više škola na području Kantona, u saradnji s drugim agencijama za provođenje zakona poduzima sve potrebne mjere i radnje na zaštiti djece i nastavnog osoblja.

Pod nadzorom dežurnih tužilaca Kantona Sarajevo, više multidisciplinarnih policijskih timova vrši pregled školskih objekata, saopćeno je iz Uprave policije MUP-a KS-a.

Apeluje se na građanke i građane za saradnju i strpljenje, a vozačima se skreće pažnja da u blizini škola voze opreznije, s obzirom da je veći broj djece van školskih objekata.

Prijeteći sadržaj

Više škola na području Kantona Sarajevo jutros je dobilo dojavu da je u tim ustanovama postavljena bomba.

“Naš Operativni centar je zaprimio informaciju da je više škola s područja Kantona Sarajevo primilo meil prijetećeg sadržaja, u kojem je pisalo da je postavljena eksplozivna naprava. Naši policijski službenici su na terenu. Vršimo sve potrebne mjere i radnje i radimo po uputama dežurnog tužioca”, potvrdila je glasnogovornica MUP-a KS-a Mersiha Novalić.

Građani na društvenim mrežama i forumima ostavljaju razne vrste komentara, ali dominiraju oni koji u ovakvom ponašanju vide ispoljavanje velike društvene neodgovornosti.

“Ovo je još jedan dokaz kako samo jedna budala može da napravi opšti haos u gradu!”, napisao je jedan građanin.

Bez obzira što ima onih koji sa dosta ciničnog humora komentarišu cijelu situaciju nemali je broj onih koji zdravorazumski sagledavaju stvari pa je jedan od građana ostavio sljedeći komentar:

“Moraju pregledati i evakuisati, dosad su lažne dojave, hvala Bogu, al’ nikad se ne zna”.

Komentari u javnom prostoru

Ima i onih koji ovakve kontrole smatraju bespotrebnim i onih koji traže od policijskih organa da selektiraju ovakvu vrstu dojava i ograniče se na one koje “djeluju ozbiljno”.

“Ove prijave treba uvažiti samo ako se dotični predstavi. Inače je to neki klinac iz viših razreda, koji danas ima kontrolni.”

Da je i današnja dojava o postavljenju bombi u školama izvršena po ustaljenoj matrici, govori i informacija da je sličnu dojavu zaprimio i jedan sarajevski sud.

Nakon dojave o postavljenim bombama u školama, poruka o navodno postavljenoj eksplozivnoj napravi stigla je i u Općinski sud u Sarajevu, izvjestila je Anadolija.

Izvor: Al Jazeera i agencije