Edi Rama Kurtiju izrazio podršku za zajednicu srpskih opština

Premijer Albanije Edi Rama je podržao Ohridski sporazum i Kurtijev stav o koracima koji se preduzimaju ka normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Premijer Albanije Edi Rama i premijer Kosova Albin Kurti (EPA - Arhiva)

Premijer Kosova Albin Kurti boravi u radnoj posjeti Tirani, gdje se sastao s predsjednikom i premijerom Albanije Bajramom Begajem i Edijem Ramom, kao i predsjednicom Skupštine Linditom Nikolom.

Rama je saopćio da je na radnom ručku s Kurtijem razgovarao o Ohridskom sporazumu i daljem napretku procesa njegove primjene i da je Kurtiju izrazio podršku za zajednicu srpskih opština (ZSO), prenosi agencija Beta.

Rama je na Facebooku napisao da podržava Kurtijev stav o koracima koji se preduzimaju ka normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Također je iznio da je dao punu podršku Kurtiju u vezi sa daljim procesom, koji uključuje ZSO i funkcionisanja Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu.

“Ohrabrio sam premijera (Kurtija) da preduzme dalje korake, bilo za garanciju srpskih opština u okviru ZSO koje garantuje samoupravu srpske zajednice, bilo za djelovanje sa neophodnim garancijama za SPC u njenim mejstima bogosluženja na Kosovu, uvjeravajući ga da u ovom, ne lakom procesu, ima moju punu podršku”, rekao je on.

Dogovoren novi sastanak vlada Kosova i Albanije

Također je rekao da se s Kurtijem dogovorio da sljedeći sastanak dvije vlade bude u junu.

Predsjednik Albanije Bajram Begaj objavio je da je na sastanku sa Kurtijem pozdravio “rukovodstvo, razboritost i hrabrost” i njega i njegovog tima da u pregovorima sa Srbijom “prihvate evropski plan i implementacioni aneks”.

“Begaj je, pošto je detaljno informisan o pregovorima sa Srbijom, koje vode EU i podržavaju SAD, pozdravio liderstvo, razboritost i hrabrost koju su pokazali Kurti i pregovarački tim Republike Kosovo da prihvate evropski plan, kao i da ga potpišu i sprovedu”, saopćio je kabinet predsjednika Albanije.

Osvrnuvši se se na ishod Ohridskog sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija, ocijenio je “da je to još jedna garancija za mir, stabilnost i budućnost zemalja regiona u EU”.

‘Jačanje stabilnost za Z. Balkanu’

I predsjednica Skupštine Albanije je čestitala Kurtiju zbog stavova koje je nazvala “hrabrim u saradnji sa EU-om i SAD-om za evroatlantsku budućnost Kosova”.

Prema njenim riječima, sprovođenje sporazuma Kosova i Srbije doprinijet će jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i njegove evroatlantske perspektive.

Kazala je da Albanija “podržava evroatlantsku perspektivu Kosova” i “lobira za novo međunarodno priznanje, članstvo (Kosova) u Vijeću Evrope, UN-u i (drugim) međunarodnim organizacijama”.

Kurti je zahvalio sagovornici “na institucionalnoj podršci bilateralnoj saradnji”, ističući “riješenost Vlade i institucija Kosova da unaprijede dijalog sa Srbijom i sprovođenje Evropskog plana, poštujući Ustav Kosova i blisko sarađujući sa EU-om i SAD-om”.

Izvor: Agencije