SAD predviđa 106,2 miliona dolara za podršku reformama u regiji

Predviđena je američka pomoć za Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

Pomoć je namijenjena i za napore da se taj region suprotstavi ruskom i kineskom uticaju i dezinformacijama (Arhiva)

U prijedlogu budžeta State Departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u dijelu u kojem se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan predviđeno je 106,2 miliona dolara.

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu State Departmenta, predviđena je američka pomoć za Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru za podršku ulasku u Evropsku uniju i reforme koje u skladu tim moraju biti provedene.

Pomoć je namijenjena i za napore da se taj region suprotstavi ruskom i kineskom uticaju i dezinformacijama, sa posebnim naglaskom na jačanju vladavine prava i tranparentnosti u vladi, borbi protiv korupcije, osnaživanju građanskog aktivizma i osiguravanju dinamičnog nezavisnog medijskog sektora, prenosi Beta, pozivajući se na VOA.

“Predviđeni programi bi uključili i jačali lokalne vlasti i omladinu da se podstakne ekonomski rast, zaustavi odliv mozgova i promoviše pomirenje među različitim etničkim zajednicama”, navodi se u prijedlogu budžeta.

Program bi ojačao odgovornost vlade kroz fiskalnu transparentnost i dao mogućnost građanima da motivišu predstavnike da budu odgovorni prema građanskom društvu.

Ekonomski oporavak

Kako se navodi u prijedlogu budžeta, finansiranje bi promovisalo da privatni sektor vodi ekonomski rast, energetsku sigurnost i čistu energiju, cyber sigurnost, stabilan finansijski i regulatorni ambijent za investicije i podržalo dijalog pod pokroviteljstvom EU-a o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Te investicije bi stimulisale ekonomski oporavak od korona virusa, navodi se.

Taj budžet predložio je američki predsjednik Joe Biden, a o njegovim dijelovima se raspravlja pred odborima Senata i Zastupničkog doma Kongresa.

Američka pomoć bi podržala partnere da se suprotstave ruskim dezinformacijama i pruže otpor pojačanoj ruskoj agresiji protiv demokratije, ljudskih prava, svjetskog poretka, vladavine prava i miroljubive koegzistencije.

Dodaje se da je pomoć podrška inicijativama za borbu potiv korupcije, promovisanje regionalne saradnje i ekonomskih integracija, pogotovo na Zapadnom Balkanu, podrška prekograničnim energetskim povezivanjima, promovisanje razvoja građanskog društva, jačanje profesionalnog istraživačkog novinarstva pogotovo kroz regionalne novinarske mreže.

Izvor: Agencije