Lideri EU pozdravili sporazum iz Ohrida i pozvali na njegovu provedbu

Lideri zemalja članica EU pozdravili su dogovor Srbije i Kosova te su pozvali obje strane da ‘ekspeditivno i u dobroj namjeri provode svoje obaveze’.

Svaki pokušaj da se dovede u pitanje dogovor Kosova i Srbije iz Ohrida uzaludan, poručio je šef evropske diplomatije Josep Borrell (EPA)

Lideri zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli 18. marta u Ohridu.

U zaključcima koji su usvojeni na kraju prvog dana samita u Briselu i objavljeni na web-stranici Evropske unije, lideri zemalja članica pozivaju obje strane da “ekspeditivno i u dobroj namjeri provode svoje obaveze”, prenio je Tanjug.

Prethodno je šef evropske diplomatije Josep Borrell obavijestio Evropsko vijeće o rezultatima susreta u Ohridu.

‘Sporazum mora biti proveden’

Borrell je uoči početka dvodnevnog samita EU-a rekao da je svaki pokušaj da se dovede u pitanje dogovor Kosova i Srbije iz Ohrida uzaludan, da on mora da se provede i da nema mjesta za biranje.

On je rekao novinarima da je to cjelina koja mora da se provodi i da će EU pomno pratiti ko ga provodi, a ko ne.

U Ohridu je 18. marta održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Kosova i Srbije, na kojem su učestvovali visoki predstavnik EU-a Josep Borrell, specijalni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti. Na sastanku je postignuta saglasnost o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Izvor: Agencije