Slučaj Memić: Sud BiH ukinuo oslobađajuću presudu Mutapu i drugima

Slijedi novi pretres koji će u dogledno vrijeme biti zakazan pred Apelacionim vijećem.

Sud BiH je krajem novembra prošle godine oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića optužbe (Armin Durgut/PIXSELL)

Odlukom Suda Bosne i Hercegovine uvažena je žalba Tužilaštva BiH na prvostepenu presudu Zijadu Mutapu i drugima, u predmetu koji se odnosi na okolnosti smrti Dženana Memića u februaru 2016. godine.

Odlukom je ukinuta oslobađajuća presuda u tom predmetu te određen pretres pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Kako je Feni kazao advokat Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić, radi se o odluci koja je za njega bila očekivana.

„Odmah nakon objavljivanja prvostepene presude rekao sam da ta presuda nije pravilna, ni zakonita. Pravila postupka postoje da budu garancija donošenja pravilne i zakonite presude, a kada se ne poštuju, sankcija je ukidanje presude“, mišljenja je Feraget.

Feraget je pojasnio da su kao razlog navedeni pogrešno utvrđeno činjenično stanje i bitne povrede odredaba krivičnog zakona, prenijela je Beta.

Dodao je kako slijedi novi pretres koji će u dogledno vrijeme biti zakazan pred Apelacionim vijećem.

‘Proizvoljna primjena prava’

“Svaka presuda mora imati valjano obrazloženje, u protivnom govorimo o proizvoljnoj primjeni prava”, rekao je Feraget.

Sud BiH je krajem novembra prošle godine oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića optužbe da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, od kojih je sedam dana kasnije preminuo.

Dženan Memić je teško je povrijeđen dok je sa devojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži blizu Sarajeva.

Porodica stradalog mladića je od početka tvrdila da je Dženan ubijen, a ne da je stradao u saobraćajnoj nesreći, kako su istražni organi prvobitno kvalifikovali taj slučaj.

Slučaj je prvo bio u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a potom je prebačen na državno tužilaštvo.

Izvor: Agencije