Nota Zambiji zbog navoda o uhapšenim hrvatskim državljanima

Osmero Hrvata uhapšeno je u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Hrvatski parovi optuženi su za trgovanje ljudima i krivotvorenje dokumenata (Emica Elvedji / Pixsell)

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske će uputiti službenu notu stalnoj misiji Zambije pri Ujedinjenim naodima u Ženevi zbog netačnih navoda dužnosnika Ministarstva unutrašnjih poslova Zambije o grupi Hrvata osumnjičenoj u toj afričkoj zemlji za trgovinu djecom iz Demokratske Republike Kongo.

“Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Zambiju iz DR Kongo zajedno s djecom. Pored toga, ukazat će i na netačnost tvrdnje gospodina [Dicksona] Matemboa [državni sekretar zambijskog Ministarstva unutrašnjih poslova], iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i krivično djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret”, piše u saopćenju MVEP-a, prenosi Hina.

‘Dokumentacija bila lažna’

Što se tiče tvrdnje Matemboa da su kongoanske vlasti potvrdile kako su dokumenti o posvajanju krivotvoreni, MVEP navodi kako “Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Kongo, kao ni od Zambije da dokumenti o posvajanju iz Konga nisu vjerodostojni”.

“U skladu s Ustavom, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji”, zaključuje se u saopćenju.

Odbor za prisilne nestanke Ujedinjenih naroda održao je ove sedmice saslušanje delegacije Zambije, koju je predvodio Matembo.

Odbor je istraživao kako Zambija provodi odredbe Međunarodne konvencije o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka.

Odbor se zanimao za slučaj osmero Hrvata osumnjičenih u Zambiji za trgovinu djecom, što je zaključila istraga o porijeklu posvojenja, jesu li djeca uzeta iz svojih porodica ili sirotišta te koje je mjere Zambija poduzela da posvajanja ne budu rezultat prisilnog nestanka.

Matembo je odgovorio da je osmero Hrvata s djecom prešlo iz DR Kongo u Zambiju, pri čemu su zambijski granični službenici provjerili njihove dokumente i kontaktirali kolege iz susjedne zemlje.

Djeca su bila u sirotištu, a grupi Hrvata to nije bio prvi put da su prešli granicu s djecom, naglasio je Matembo.

U saradnji s vlastima DR Kongo, utvrđeno je da je dokumentacija za posvajanje bila lažna, a vlasnik sirotišta je u bijegu.

Djeca trebaju biti “predatia vlastima DR Kongo”, rekao je Matembo.

Uhapšeni u decembru u Zambiji

Osmero Hrvata uhapšeno je početkom decembra na aerodromu Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Kongo.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku kontrolu.

Četvero djece iz DR Kongo pod nadzorom su posebne jedinice za zaštitu i sigurnost djece, a na nepoznatoj su lokaciji zbog sigurnosti.

Izvor: Agencije