Blinken: Primjena Sporazuma otvorila bi vrata za priznanje Kosova od pet članica EU

Američki državni sekretar kaže da pitanje priznanja Kosova još neko vrijeme neće biti aktuelno za Srbiju.

Blinken: Priznanje Kosova je pitanje na kojem se i dalje radi (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je uvjerenje da bi primjena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje kosovske nezavisnosti od pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

Odgovarajući na pitanje senatorke Jeanne Shaheen ima li napretka u uvjeravanju pet zemalja EU-a (Grčka, Španija, Rumunija, Slovačka i Kipar) da priznaju Kosovo, Blinken je u Kongresu rekao da je to “pitanje na kojem se i dalje radi”, izrazivši uvjerenje da bi primjena Sporazuma vodila ka tome.

“Mislim da će činjenica da su dvije zemlje (Kosovo i Srbija) postigle dogovor, uz pretpostavku da će ga sprovesti, okrenuti tih pet zemalja (EU) prema priznanju (Kosova)”, rekao je Blinken, prenosi Beta.

Naveo je da pitanje priznanja Kosova, za razliku od pet članica EU-a, još neko vrijeme neće biti aktuelno za Srbiju, i dodao da bi normalizacija odnosa dvije strane imala “veoma pozitivne efekte”.

Sporazum iz Ohrida

Čelnici Srbije i Kosova postigli su u subotu u Ohridu dogovor da će primijeniti sporazum o normalizaciji odnosa dvije strane, narušene od osamostaljenja Kosova 2008. godine. Pokrovitelj pregovora je Evropska unija, uz snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država.

U tekstu sporazuma kaže se da će dvije strane razvijati “normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava”, da će “međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate”, te da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Također, nijedna strana neće blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu prema EU-u.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić više puta je dosad ponovio da neće priznati nezavisnost Kosova niti prihvatiti članstvo u UN-u. Iz Prištine su, pak, stigle poruke da zajednica srpskih opština, na čijem osnivanju insistira Beograd, može biti dio konačnog sporazuma samo ako u centru ima uzajamno priznanje.

Izvor: Agencije